GAME CHANGERS: Vad säger turerna kring GameStop och WallStreetBets om vår samtid?

Publicerades den 5 feb 2021
Är det GAME OVER för nätbaserade mass-investeringar? Det kräver i alla fall flera stora hedge-fonder, efter att ha drabbats av miljardförluster till följd av att småsparare drivit upp priset på de aktier man spekulerat mot.

Som konsekvens valde flera stora investmentbolag att spekulera mot GameStops aktie genom så kallad blankning. När ett stort antal småsparare från Reddit-formet Wallstreetbets som motdrag valde att stötta aktien drevs priset upp till den punkt där hedgefondernas positioner blev ohållbara - med stora förluster som följd.

Då stoppades småsparare från att kunna handla med GameStops aktie - och nu anklagar alla varandra för ohederligt spel.

Är det otillbörlig kursmanipulation när småsparare organiserar sig online? Är det rimligt att storfinansens intressen kräver regleringar för att stoppa denna typ av beteende - och vad säger egentligen denna typ av konflikt om det moderna samhället?

Dessa frågor tar jag upp i veckans video.

KÖP MIN T-SHIRT “Demokratins förgörare” här:
👕 bit.ly/2LaqAry
STÖTTA MIN VIDEOPRODUKTION:
----------------------------------------------------
🥇 Stöd mig via Patreon:
www.patreon.com/HenrikJonsson
📞 Stöd mig via Swish: 1234 12 75 02
🅿 Stöd mig via PayPal: henrik@henrikjonsson.com
FÖLJ MITT VECKOBREV:
💌 mailchi.mp/7f8b9bed9375/henrik
Innehållsförteckning:
00:00 - Intro
02:50 - Game changers
05:10 - Eat my shorts
07:10 - Aktivism & naivism
11:20 - Börsens visdom
14:25 - Gammalt vs Nytt

Kommentarer

 • Blinkar du aldrig?

 • N O R D I S K M O T S T Å N D R Ö R E L S E N. NORD FRONT.SE

 • Den är fortfarande blankad över 100% dock...

 • Den som ger sig in i leken får leken tåla. Hedgefonderna känner till riskerna med blankning och bör därmed inte klaga när deras investeringar inte går som de vill. Bra påpekande att de som skriker efter regleringar efter detta är samma folk som annars vill ha en fri marknad, vilket gör dem till hycklare.

 • Tycker du underskattar det raseri och hat enorma mängder av amerikaner känner mot de aktörer eller som representant för de aktörer som 2008 var ansvariga för bostadskrash som orsakade finanskrash som förstörde livet för miljoner amerikaner och gjorde tusentals om inte tiotusentals amerikaner hemlösa och krossade familjer. Och de själva fick sina skulder täckta av samma krossade familjers pengar. OCH slapp långa fängelsestraff. Det som gjorde miljoner (redditen ökade med 3-4 miljoner användare under perioden) villiga "bränna" varierande summor totalt likgiltiga inför vinst eller förlust så länge det garanterade enorma förluster för Hedge fundsen. Sen ignorerar du allt fulspel som fortsatt sen 2008 som gjort hedge fundsens girighet bara ökat och ökat så tillslut bägaren ran över. För det var givetvis hedge fundsen som planerade ut gamestop som mål. Shortade aktien. Sänkte aktien med marknads manipulation genom de media bolag de ägde (cnn, msnbc etc etc) och "oberoende experter". Och månader senare i fullblodspanik sen använde sina kontakter för tvinga SEC att enormt mycket öka andelen kapital som skydd för handeln med ENBART de 3 aktierna. (AMC OCH BB) till 250% iirc. Vilket GIVETVIS är helt orimligt att täcka och tvingade robinhood att begränsa köp. Plus hur de tvångssålde aktier från folks konton för sänka kursen. Plus svartmålandet I de ägda media bolagen. Plus motarbetandet i de big tech bolag de samarbetar med. Tom nasdaq visade sig vara lika korrupta och gick ut offentligt tom och kräva regleringar. Eller. Regler för vanligt folk men inte för Hedge funds. Tom Nancy Pelosi kom till deras försvar och attackerade retailers (vanligt folk) och ljög och svartmålandet. AOC försökte efter hon insåg sin blunder sig på en sleigh of hand och flyttade helt diskussionen till sin victimhood status efter capitolium clowneriet och totalt förnedrade sig själv. Du ignorerar HELT hur etablissemanget I alla samhällspelare (media, goverment, big tech, politics) öppet avslöjades med sin korruption i paniken över skydda Hedge fundsen och artificiellt och högst olagligt manipulera ner kursen igen för skydda dem och deras kapital. Detta kommer få LÅNGTGÅENDE konsekvenser TROTS händelsen effektivt har dödats i de kollaborerande mainstream media. Folk kommer inte glömma. I ett slag öppnades ögonen på miljoner fler människor över etablissemangets korrupta strategier för kontrollera och styra vanliga människor efter deras intressen och fördel. Detta har implikationer intressekonflikter och kopplingar ända upp till Biden administrationen. Detta visade ÅTERIGEN att den RIKTIGA konflikten eller dikotomin INTE är mellan vänster - höger som är en artificiellt skapat skådespel för avleda uppmärksamheten hos folk. Utan den riktiga motsättningen står mellan eliten och folket. Som lurats att kriga mot varandra under falska och amplifierade förevändningar och labels som höger och vänster.

 • Fas nu har ju inte något blivit bättre av "digitaliseringen". Det gick utmärkt att leva utan "digitaliseringen" =värdelösa plastleksaker.

 • Aoc bör h än gas för medhjälp till la ndsf ör räderi. Tillsammans med bidén.

 • sverigesradio.se/artikel/coronautbrott-pa-aldreboende-trots-forsta-dos-vaccin

 • Att se över den heliga börsen bör väl vara viktigt då bankerna spelar med Folks pensioner där ... senewss.info/slow/ftm7rs9-h9fEcLo/video .

 • När man får smaka på sin egen medicin...

 • Om du vill ta reda på hur mycket världens regeringar blåser sina medborgare angående covid-19 testerna! PCR testet, så kan den som vill titta vad skaparen av testerna säger🤔 han vann också Nobelpriset för detta test 1993 och han heter kary B Mullis och han säger själv att man kan inte använda PCR testet till att säga vilket virus någon har.. intressant 🤔

 • Du God damn slam dunka den thumbnailen, hörru. 🤣

 • Mer på liknande tema: Finansinspektionen kräver kick-back förbud. Ett stort problem säger de, men för vem? Jag handlar själv på Avanza sedan länge. Här kan jag välja och vraka och köpa det som passar mig. Är det storbankerna som har problemet, att de själva vill ha hela avgiften? Och varför hakar Finansinspektionen och sedan SVT på? Skulle inte du Henrik kunna klarlägga lite kring detta?

 • Sååååååååå utbildande och informativt Henrik! Och idag poetiskt! I sanningen, en framtida utbildningsminister den där Jönsson. Wallstreet föll på eget grepp. Buuuuhuuuuu!

 • Intressant synvinkel. Personligen tänkte jag inte så mycket på om reglernad börsmarknad är bra eller inte, utan på att hela grejen visar vilka hycklare de redan rika pamparna är när de plötsligt vill hindra andra människor från att spela deras spel. Det är nog få av oss som gillar hycklare.

 • Sjukt dock att gme kunde vara shortat till 140%

 • Tack för dina kloka tankar, Henrik Jönsson :-)

 • GME AND HOLDING!

 • Den enda uppenbara marknadsmanipulationen i denna händelse är när handelsplatformer b.la Robin Hood väljer att stoppa alla köp av GME för att sedan begränsa max antalet som går att köpa. På order av hedgefonderna, som själva är mästare på att koordinera handel och styra marknader. Läskigt att se live vilket inflytande hedgefonderna har över plattformerna, politiker och media som snabbt koordinerade falska nyheter om att Wall Street bets nu var ute efter en short squeeze på SLV. Detta för att flytta uppmärksamheten från GME och självklart råkar citadel vara 4e största ägare av SLV. Trevlig video, tackar!

 • Att AOC är i en maktposition och inte med en förmyndare är skrämmande.

 • Har gjort ett inlägg där jag beskriver vem hjärnan är bakom uppgången i just GameStop. Det är inte "småsparare" utan en finansiell rådgivare som startade allt. statistical-finance.com/2021/02/01/osmakligt-beteende/

 • Superpedagogiskt och suberbt som vanligt. Vi lite halvsslöa typer som bara i bästa fall registrerar att det har hänt nåt, ovetandes om riktigt vad och varför, får här en guidning genom historien, stödd av diverse klipp från gammelmedia, bara det att leta upp/arkivera dessa klipp renderar Henrik en guldmedalj i rikets tjänst.

 • Kollade jobbannonsen på din sajt. Bra jobbat - tydlig och attraktiv roll!

 • Wall-street gör ju samma sak som småspararna har gjort nu, varför skulle inte småsparare få göra samma sak? fuck wall-street.

 • Börs kommer från medeltidslatinets "bursa" (jfr spanskans bolsa, samma som engelskans purse)

 • Det är pinsamt att du som väletablerad SEnewssr använder dig av Adobe Flash för att göra beskrivande animationer..

 • Den fria marknaden är en illusion. Allt är riggat.

 • Det fanns hedgefonder som låg långa och som tjänade på uppgången. Robinhood är ett verktyg för de stora att skaffa sig likviditet genom att krossa young & dumb money, de kallas för plankton i branschen. Att etablerade handlare på fonderna inte ens kan rudimentär riskhantering förvånar, det kostade nån fond miljarder dollar så att de fick räddas av kompisarna på Wall St. Men nu är det över så fonderna kan sluka småsparare igen som vanligt.

 • Intressant video, vore väldigt kul om du hade mer ekonomi och entreprenör-tema på dina videos

 • Det som blir jobbigt för makthavare är hur man förklarar för sina skattebetalare att pensionerna uteblir när institutionella placerare åker på stryk på börsen. Många hedgefonder backas av pensionsfonder som söker avkastning i en lågräntemiljö.

 • Om man inte haft fullt upp med andra ambitioner så hade du haft min intresseanmälan för att täcka alla möjliga behov: redigera video, designa i Photoshop, skapa grafiska profiler, animeringar, knacka kod på hemsida osv. Hoppas att kanalen lyfter till månen i år! Ser fram emot att följa utvecklingen framledes.

 • För mig är det redan från början oetiskt, dock inte olagligt, att blanka aktier. Jag är själv en del av denna marknad genom att jag genom åren har investerat i Hedge-fonder. Hur som helst är det ett intressant fenomen att de som från början gör något tvivelaktigt nu vill fördjupa andra från att göra detsamma. 😎

 • Det intressanta med det hela är inte cirkusen kring kursen utan de motreaktioner som skett. Vi ser samma mönster som skett i andra sammanhang (Big Tech vs konservativa). Wallstreetbets discord grupp blev nedstängd pga "hate speech" och rasistanklagelser (tar ngn detta på allvar längre?). Sen etablissemanget som går ut och skall "hjälpa småspararna mot sig själva" och ren klassförakt. Och givetvis krav på regleringar. Vänsterns applåder tystnade snabbt när de insåg att deras bidragsgivare (majoritet av Wallstreet stödjer Bidén) nu kräver gentjänster. Det finns rykten om att Robinhood blivit pressad från Vita huset att stoppa handeln. Många nya som blivit "red-pilled". Skall bli intressant och se vad som händer.

 • Intressant och informativ video som alltid.

 • Dina tankar är väl värda att beaktas och föras vidare.

 • När ånglok och tåg var nya ansågs det oundvikligt av hästindustrin att människor skulle bli sjuka och kanske till och med dö av dessa svindlande hastigheter över 30 km/h, människor skulle bli galna och deras inälvor skulle oundvikligen skadas till följd.

 • Tycker inte att man kan beskylla reddit snubbarna för att de gör något fel när de gaddar ihop sig och köper samma aktier. Skall det helt plötsligt bli olagligt att prata med sina kompisar/tipsa andra människor för att köpa samma aktier? De som tog förluster får väl göra samma sak när de ser möjligheten.

 • STONKS!

 • Fantastisk thumbnail! Likheten är slående :)

 • Grym video som vanligt!

 • Yellen har fått $$$ från Citadel i närtid, självklart för sitt utmärkta tal under en middag, inget annat..

 • Jag läste dom första inläggen som Deepf***value gjorde på WSB 2019 om GME och tyckte det var roligt men att han var dum i huvudet som slängt femtio tusen $ in i gamestop. Men nu sitter han ju såvitt jag vet på en vinst runt 20-25 miljoner $. Vid ett tillfälle var hans totala investeringen värt runt 35-44miljoner $... Fattar inte vilken viljekraft han har haft som klarade av att stå fast vid sin investering så länge och genom dagar då den ökade och sjönk i miljon antal varje timme. En riktig legend helt enkelt

 • senewss.info/slow/Z6eph5V7qp3UbbY/video

 • Tack

 • Och juristen hos Skatteverket var såklart på wallsteets sida och vill öka regleringar.

 • I Sverige är det i demokratisk ordning förbjudet att säga sanningen ifall man säger emot den svenska regeringen. Det har även Google och Facebook bestämt.

 • Typ 18:30 in din presentation märker man (håll er undan det är ju vi som ska tjäna pengar inte ni). Såg ett annat klipp på svt (med samma budskap) Fy fan.

 • Tycker man lätt stirrar sig blind och tycker allt nytt är bra, en gång i tiden var kommunismen, fascismen det nya och det oundvikliga enligt dess supportrar. Inte för att jag tycker dessa ideologier har något med detta ämnet att göra bara att all förändring är inte bra.

 • "Socialdemokraterna är ett idéparti med två idéer - att ta makten och att behålla den." - Vilhelm Moberg

 • Grymt bra avsnitt!

 • Har vi källor på hur stor del av investerat kapital "mot" de som försökte blanka GameStop som kom från vem/vad, alternativt vem som åstadkommit mest skada? Mest för att klargöra om det är "kollektivisters" oförmåga att se pluralism eller "frihetligas" oförmåga att se ett kollektivt motstånd mot en företeelse. Jag antar att du har viss insyn i detta Henrik eftersom du är så tvärsäker på ditt uttalande? Vidare hade det varit intressant att veta hur länge blankning har varit ett fenomen? Undrar mest eftersom det enligt mig är ganska långt ifrån vad denna video lyfter fram som börsens uppgift "att sammanföra kapital och entreprenörer" för att nå utveckling snarare än att betta på att någon skall förlora. Det borde väl räcka med att INTE investera i dessa bolag.

 • Oh no vanliga människor påverkar marknader, hahahha

 • Både reddit och flashback mobiliserar just nu för en av många kallad "short squeeze" av svenska elpriset på måndag.

 • Det är nästan så man blir religiös av denna fantastiska presentation av samtididen 😉👍♥️

 • Synd det där med att den politiska adeln är fasta i sitt eget tankegods. Whatever, vi folket, går vidare utan dem.

 • jag har nästan helt lagt av att titta på bullriga hollywood filmer. miniserier och tvserier är den nya tidens melodi.

 • Bra som alltid! Har många timmar tar det dig att skapa ett program i medeltal?

  • Tack! Varje avsnitt tar ungefär 30 timmar att producera.

 • haha bästa jag hört på länge..woohoo vi är fria!! we can do anything

 • Extremt fyndigt eller osannolik otur att ni lyckas klippa in dvd filmen Reine & Mimmi fjällen. Just den filmen är extremt ovanlig på dvd och säljs för runt 1500kr😅

 • Vi såg samma sak som med tryckpressen i hur man ville stoppa kabel-TV och försökte förbjuda parabolantenner på 80-talet. Det var väl då det började gå utför för sossarna - när de inte längre kunde kontrollera informationsflödet.

  • @Hasse Barrefors Alkoholreklam kan iofs ha varit ett sista nödargument. Men man bör rent allmänt akta sig för att tro att SAP är så bra på att planera. Man har som alla andra improviserat sig fram. De hade mycket väl kunnat bli en slags brittisk modell med en stark kärna av public service och flera mindre reklamfinansierade kanaler. Den enda verkligt framgångsrika sätt att kanske inte kontrollera information utan snarare försvåra för framtida tråkigheter kan vi se på Stockholms universitet. Södra huset höll man redan på att bygga 1968. Men det dröjde ända till 1981 innan Allhuset var klart. Mig veterligen sjösatte man inte något nytt UKAS/PUKAS efter 1969. Men att studenterna inte har en gemensam lokal för eventuella stormöten skadade ju inte... För en mans perspektiv på bl.a. SAPs fantastiska förmåga till improvisation så rekommenderar jag "Vänster vänster" av Gunnar Krantz.

  • @Abaddon Anon , jo jag minns hur diskussionerna gick, i allt från storpolitiken till den bostadsrättsförening jag tillhörde. Hänvisningen till alkoholreklam uppfattade jag mest som det enda de hade att komma med som inte skulle framstå som direkt totalitärt. Inte ens sossarna kunde säga rakt ut att de ville kontrollera informationsflödet i syfte att styra opinionen.

  • Motståndet mot parabolantenner *lär* ha djupare orsaker än bara socialdemokratisk ideologi. Det finns en hypotes som säger att kärnan i det motståndet utgjordes av nykterister. Och det är ganska logiskt. Kan finnas alkoholreklam i satellitsändningar - internationellt gångbara varumärken, även om etiketterna ser helt annorlunda ut här - går att köpa på Bolaget.

 • Karin Boye vände sig i graven...

 • Den största kursmanipulationen är ju hållbarhet. Det är så otroligt laddat att ingen svensk media, till skillnad från de utländska, vägar ta en debatt om de faktorer som styr klimatet. Resultatet har blivit en ofattbar kursmanipulationen. Snart spricker den bubblan. Sen har priset på guld sjunkit sedan förra sommaren, till följd av storbankernas blankning. Kursmanipulation är nog snarare regel än undantag.

 • Såvitt jag vet härstammar ordet stock ursprungligen från Runnymeade och Magna Carta deklarationen, en intressant poäng är att Sveriges äldsta "aktie"-ägare är troligtvis Västerås Stift, som var delägare i ett antal malm-brytnings företag i bergslagen redan på 1200-talet.

 • 13:08 Såklart är en av två färgad.

 • "..berikar vår moderna börs hela den globala ekonomin" vad är det för snack? Den moderna ekonomin tjänar pengar på pengar. Inte ett smack blir producerat. Att dom är historiskt oöverträffade på riskhantering är en skarvning som gränsar till lögn. Jag har respekt för Dig Henrik. Du är bildad o vältalig men Du är helt förblindad av den "fria" marknaden. Den som kommer springande till staten när det börjar osa hett.

 • Investmentbolag och storbolag är libertarianer när det går bra för dem. När de själva (hej SAS) biter i det sura äpplet så springer de snabbare än Usain Bolt till staten för att begära ut skattepengar eller regleringar.

 • Man blir ju sugen på att blanka hadgefondet. Det blir väl inte mer meta än så.

 • Du är ett kommunikativt geni! Hatten av i vanlig ordning.

 • Liten rattning: AOC ar ingen advokat, hon har en Kandidat examen i Internationella relationer med sista aret inriktning pa ekonomi... :D

 • Det var andra Hegdefonder som drog up detta och tjänade pengar på detta, det är inte david mot goliath utan goliath mot goliath där några david tjännat också på det.

 • fin lektion för en okunnig

 • 'Den rike är den fattiges herre, den som lånar blir långivarens slav' (Ordspråksboken 22)

 • 2:51 - pay the money

 • Robinhood tjänar pengar på att sälja användardata till hedgefonder.

 • Håller med i sak om att försöka reglera upp aktiemarknaden är en riktigt dålig idé. Däremot gällande RobinHood så sägs anledningen att de stängde handeln i GameStop vara på grund av att deras insats/säkerhetskapital hos den amerikanska investeringsmyndigheten blivit för lågt i förhållande till deras storlek och omsättning i handeln. De tog sedan in mer pengar under natten och öppnade handeln igen därefter. Ett händelseförlopp som antagligen RobinHoods användare skrivit under på när de gick med på plattformen. Podcasten Follow the Money från Nyhetsbyrån direkt går igenom detta bra, och i mycket mer detalj än du gjorde i denna videon. Blankning är en naturlig del av aktiemarknaden och borde finnas där som motpart när de allra flesta är långa i marknaden. Det är ju inget olagligt att blanka i sig, Hedgefonderna är väl medvetna om vilken risk de tagit. Jag är tveksam på om privatinvesterarna som gav sig in i GameStop förstod vad de höll på med och vilken risk de tog. Det som är skrämmande är hur RobinHood men även Avanza och Nordnet med största sannolikhet inte informerar sina kunder om hur de tjänar pengar på aktieaffärer och att de i vissa fall tar mellanskillnader i pris (mellan köparen och säljaren som en ”market maker”, något som kunden aldrig ser) och får betalt för omsättningen av vissa instrument på vissa marknader. Dessutom när svenska privatinvesterare slänger sig på aktier handlade i utländsk valuta så tar de en växlingsavgift på 0,25% vid både köp och säljtillfället om du handlar i en ISK-depå. Gäller att förstå vad man håller på med och även läsa det finstilta i avtalen man skriver.

 • Det jag tycker är mest anmärkningsvärt är att Gamestop var blankad 140%. Dvs det förekom så kallad nakenblankning, där inga aktier har lånats innan de säljs. Nakenblankning har varit förbjuden i USA sedan 2008. Men eftersom SEC tydligen är en tandlös organisation finns ingen som får stå till svars.

 • Tack för en grym video HJ

 • Tack Henrik, för ännu en bra video. Inte alltid så lätt, för en Åsna som jag att förstå. 🙏😂😂😂😂🥰🥰🙏

 • Bra, stå emot nya regleringar. Men varför stanna där? Avreglera aktiemarknaden helt! Legalisera naked shortselling, insiderfiffel och annat. Wall street hålls under armarna av staten som blåser upp förtroendet för skitpapper. En helt avreglerad aktiemarknad skulle handla om det den faktiskt borde handla om: att långsiktigt köpa andelar i företag som man verkligen tror på och vill associera sig med.

 • Tack för en förträfflig analys. Det nya segrar alltid till slut, det handlar bara om vad kostnaderna på vägen blir. Eftersom du har den goda smaken att referera till Boyes poesi vill jag bidra med denna strof ur Khalil Gibrans ’Profeten’ - Om barnen: ”Ni kan hysa deras kroppar men inte deras själar. Ty deras själar dväljs i morgondagens hus som ni inte kan besöka, inte ens i era drömmar. Sträva att efterlikna dem, men försök inte att göra dem lika er. Ty livet vänder inte tillbaka och dröjer inte hos den dag som flytt.”

 • Tyvärr Henrik så har nedladdningen bidragit till sämre förutsättningar för musikskapande, tro mig jag lovar dig. Gagerna på gig i musikbranschen går mer eller mindre ner. Det fanns precis lika mycket indieband på 70 och 80 talet som nu. Lira på vad jag säger Mvh fd Mufare och musiker som släppt skivor på riktiga skivbolag. Var med precis i skarven under övergången till total digitalisering.

 • Det är olagligt att sälja ett hus du inte äger, det är olagligt att sälja en bil du inte äger men Wallstreet får sälja akter/företag de inte äger. Samtidigt manipulerar de ner aktiekurser/företag genom medierna som de äger. Elon Musk jagades i flera år av blandkare som misskrediterade hans företag i flera år. 2017-2020 så han inte fick låna pengar osv bara flr att de sjölva skulle kunna köpa ett slott till. Blankning borde förbjudas.

  • @jonas - fast Banklån fungerar ju lite så, du lånar pengar till ditt hus, vart tror du dom kommer ifrån? Banken lånar spararnas pengar till dig, dom får en låg ränta (oftast 0.125 %) för att ha pengarna på kontot, du däremot - betalar banken kanske 1.3 - 3% för att låna till huset, då tjänar banken på diff. den tid du inte betalar tillbaka på ditt lån.

 • Henrik, jag uppskattar dina lördagsfilmer/analyser mycket. Tack! Har dock en fråga ang slutklämmen i dagens film. När du talar om en ny världsordning. Anspeglar du då på Agenda 2030, The great reset eller??

 • Alltid lika intressant med en intellektuell tankeställare! :) *

 • Bryr mig inte om några allvarliga frågor, de har ju en kvinnlig finansminister så vad ska man vara orolig för!?

 • Robin Hood säljer visst också användardata till dom stora mäklarbolagen

 • Den här libertinen borde genomgå en process

 • Förlorade 47000, och deppigheten + sömnbristen efter det gjorde att jag förlorade jobbet

 • Vissa saker man bör tänka på: Det är fortfarande ont blod i USA kvar efter finanskrisen 2008. Fortfarande inga skyddsnät att tala om. Och man kunde inte snabbt betala ut en stimulanscheck till alla medborgare. Det var iofs liknande här, där företag som nyss betalat ut aktieutdelningar ville ha statligt stöd. Med tanke på hur lite företag betalar i skatt kontra enskilda personer är det skandalöst i sig. Om något så hyllade Marx borgarklassen för att den stått för den största produktionstakten någonsin i mänsklighetens historia. När exakt nollsummespelet kom in i ekvationen vet jag inte, är inte idéhistoriker än. Däremot är det helt säkert att Bismarck m.fl. på 1890-talet saboterade de skyddsnät arbetarna hade gjort själva. Det var i princip ett parallellsamhälle med en självständig arbetarklass. Att folk tycker att blankpressen var bra men av märkliga anledningar kan inte riktigt vara ett problem. Folk handlar ju med aktier av olika anledningar. Men om vi antar att blankarna hade fått som de ville så kunde ca 15K heltidsanställda och 20-40K deltidsanställda från GameStop blivit arbetslösa. Och var skulle de ha arbetat? Uber, Lyft och de andra teknikbolagen från Kalifornien kan gott stanna där. Deras affärsmodell ger mindre mervärde än vinsterna som tas dit. Att de dessutom tror att de kan få självkörande bilar att fungera vore illa nog. (Man har ännu inte löst själva varafrågan. Det finns t.ex. ingen som kan göra en robot som typ utforskar världen och leker som en kattunge.) Utan det finns alltid någon urfattig kommun de kan använda sig av som försökslaboratorium. Samt "innovationen" att man sätter dit någon slags radar som kan se 360 grader runt. Nej, vårt vägnät är gjort för varelser som kan se max 180 grader fram. "Ögon i nacken" leder bara till överinformation och överreageringar. Vi kan inte heller veta vad vi skulle tycka om vi levde under de 30 åren efter kriget. Men de var nog ganska nöjda med den totalt stabila uppgången i allt. ;-)

 • Sjukt bra video, mycket bra förklaringar på concept som ibland kan framstå komplicerade. Allt gott till dig!

 • Tack Henrik! 👍

 • Håller med det mesta om teknologin utveckling och hur det förbättrar samhället, som t.ex. uber, streaming etc. Men det finns ju problem på sociala medier att då t.ex. utländsk påverkan på val och sprider falsk information. Hur ska man hantera den frågan om inte finns någon regelrätt? Jag tror på fria marknaden funkar på många industrier, men det löser inte alla problem.

 • Tack för en lättfattlig förklaring!

 • Stort tack för din särpräglade vinkling av detta komplexa ämne!!

 • Precis som med de gamla partierna som är grindvakter av de nya partierna som poppar upp och som med rätta kommer sopa banan med den värdelösa 7-klövern, som skapade men inte kan lösa dagens problem i svenska samhället.

 • Noterar att du nämner att köp av aktierna driver upp priserna men utelämnar att blankning (när det sker va stora aktörer, inte enskilda småsparare) artificiellt driver ner aktiepriset. Något som kan vara skadligt för annars livskraftiga bolag.

 • Du blir bara bättre! Ingen har förklarat Gamestopgate bättre för oss intresserade okunniga. Din persona på nätet tilltalar mig mycket, humoristisk högerkille i kostym är det nya svarta ;) Jag må vara pensionär, men jag är något av en Faith Popcorn. Bildning, kultur och stil kommer stort bland ungdomar.

 • Henrik du missar ju hela grejen med att anledningen varför Robinhood kan göra sån här jävla fuckery med Helge fonderna är ju pågrund av den fria marknaden. Det finns ju inga regleringar som säger att de inte får gå ihop och göra såhär.

  • @finalfantasy50 okej men henrik är ju själv emot regleringar av marknaden

  • anti-trust regleringar finns just för att främja den fria marknaden och hindra företag att informellt gå ihop och sätta liknande priser på varor för att slå ut andra aktörer

 • Trying to follow the subs hahaha. Nice video. Salutations from Brazil.

 • 💎🙌💎🚀🌕🚀