COVID & VÄLFÄRD: Opportunism och syndabockar

Publicerades den 31 okt 2020
Bedriver kapitalister rovdrift på svensk äldreomsorg, eller är de privata välfärdsleverantörerna syndabockar för att dölja en större, systemisk kris?
Beror detta på att privata företag sätter vinst före kvalitet - eller avslöjar corona-krisen bara större, underliggande problem? Och vad blir egentligen konsekvenserna av att inga politiker vill prata om frågan på allvar? Dessa frågor tar jag upp i veckans video.

STÖTTA MIN VIDEOPRODUKTION:
----------------------------------------------------
🥇 Stöd mig via Patreon:
www.patreon.com/HenrikJonsson
📞 Stöd mig via Swish: 1234 12 75 02
🅿 Stöd mig via PayPal: henrik@henrikjonsson.com
FÖLJ MITT VECKOBREV:
💌 mailchi.mp/7f8b9bed9375/henrik
Innehållsförteckning:
00:00 - Intro
01:45 - Covid & välfärd
03:50 - Föråldrad äldreomsorg
08:00 - Välfärdens kris och räddning
10:55 - Ideologi & opportunism
14:20 - Outro
KÄLL-LÄNKAR:
-------------
Om SVT:s kamnpanj mot privat äldreboende:
www.svd.se/svts-kampanj-mot-privat-aldreboende
Om välfärdens behov:
www.regeringen.se/pressmeddelanden/2019/06/stora-behov-i-kommuner-och-regioner/
Ädreboendenas kris under corona-pandemin:
www.svt.se/nyheter/inrikes/lofven-villkor-i-aldrevard-maste-forbattras?fbclid=IwAR3YS4qIYhgxRt4fbFfCmaROWo28kh5HhEtYjSpsdfQZTDA2zWlZljSF668
Utrikesministerns intervju med Deutsche Welle:
senewss.info/slow/acSnitdjhqayjrY/video

Kommentarer

 • Varför slösa bort Henrik Jönsson på corona-narrativet?

 • tänk om man globalt bytte ut det monetära systemet mot ett resursbaserat system där mänsklighetens och miljöns bästa var i fokus...

 • Det här med äldreboenden måste vara den största bluffen under Corona. Vad gäller Folkhälsomyndigheten är de bara inkompetenta... Flest döda har återfunnits i just kommunala statligt ägda och styrda äldreboenden. Förklaringen är att man inkvoterat och skyndat in nyanlända som varken kan Svenska eller förstår det mest basala inom hygien.

  • Detta har tom Nyamko Sabuni (L) påpekat i en presskonferens den 5 Jun 2020... Se ca 30 min in i SVT forum sändningen. Av en "slump" har SVT inte inkluderat denna presskonferens i programbeskrivningen... Så det kan gå... www.svtplay.se/video/26122824/forum/forum-5-juni-09-00?start=auto

 • Ja det finns säkert ett underliggande problem, men blir knappast bättre genom att slänga pengar på privatisering. Det är intressant att det nu ska storsatsas på svenska försvaret, där tycks det finns hur mycket pengar som helst. En lösning skulle vara att slå ihop förskolor och äldrevård, då kommer de äldre skratta sig till döds i sina coronasängar.

 • Godhetsapostlar, moralpoliser o aktivister borde betala för allt dom har gapat o skrikit om. Varsågod jävla godhetspundare o betala för era ekonomiska migranter, fågelgiljotiner o allt annat TRAMS ni har krävt. Jag har inte bett om en enda försämring, identifiera dom ansvariga o skicka en faktura bara. Mina skattepengar skall gå till mej o min familj, inget annat. Då stjäl ni av mej era vidriga ”tjuvare”. Tack för saklig information Henrik.

 • Min stakars rörelsehindrade moster blev bestulen på pengar och andra värdesaker i kommunal regi. Ordnade sedan en privat hemtjänst men efter att ha fått en och samma person i 1½ år, upphandlade kommunen plötsligt till sig all hemtjänst, så moster fick tillbaka kommunen. Efter ett halvår hade hon givit upp och dog. Man blir mörkrädd, vem ansvarar för vilka man anställer, tycks ju vara vad skit som helst.

 • Vet inte in hur du räknat fram siffrorna som ger 60% skatt, men om vi antar att de stämmer - hur skulle privata alternativ klara detta i så fall? Äldrevården måste ju antingen då betalas genom privata avgifter eller försäkringar (istället för genom skatt - vilket betyder för en privatperson att pengarna ska ut oavsett), eller så måste vi sänka nivån. Alternativt kanske man på något revolutionerande sätt använda helt nya metoder som är billigare (robot/AI?). Hur ser din lösning ut?

  • Som sagt - en svår fråga och själv försvarar jag inte dagens politik - men skulle gärna höra mer om lösningsidéer där privata alternativ kan visas fungera bättre (om dessa finansieras med "basbelopp" genom skatter är det ju ändå skattefinansierat). Ett privat företag måste per lågstadiematte vara effektivare för att leverera samma vård eftersom vinst trots allt ska tas ut av entreprenörerna (varför annars driva verksamheten). Om denna effektivitet = mindre tid per vårdtagare så är lösningen inte självklar.

 • Henrik skrattar väl som vanligt hela vägen till banken.

 • Vilken Pandemi?? nyadagbladet.se/utrikes/amerikanska-cdc-endast-9210-har-dott-av-covid-19/ Spanska sjukan strax efter första världskriget var en pandemi med ca. 50 miljoner avlidna. Covid-19 kommer inte i närheten. Man kan inte lita på dom officiella siffrorna. Allt för att implementera UN AGENDA/21-30!! VAKNA innan det är försent!!!!

 • VÄLSTÅND du är på rätt väg, vi lämnar välfärd och bygger VÄLSTÅND. VÄL-växling.

 • Sossarnas välfärdsmodell har passerat bäst före datum. Vi skall bygga VÄLSTÅND dvs ta hand om allt själva och inte överlämna ansvar till denna bedrägliga sosse-välfärds-industriella ohållbara modell. Hur välståndsmodellen skall växa fram beskriver jag bl a inom ramen för Svenskt Medborgarliv. Jönsson begränsar sig dock till privata entreprenörer, men det räcker inte det jag föreslår är att begränsa till småskalig självförsörjningsentreprenöriell verksamhet (privat), där alla tjänsteutövare är självförsörjningsentreprenörer, dvs icke anställda, det är en utbildnings, utvecklings och mognadsfråga. Det är värdigare att vi tar bättre hand om våra äldre och våra barn själva, än att överlämna/utlämna dem till okändas godtycke inom kommun och stat. Ruralisering i minst samma omfattning som urbaniseringen fått drivas skall genomföras och autonoma byar/samhällen och i vissa fall bostadsområden, skall stimuleras växa fram och skapa trygga självförsörjande zoner. Det vill säga stora vårdkoncerner är inte medborgarvänligt långsiktigt, precis som kommun-drivna omsorgen inte är.

 • Totalkollaps, systemkollaps, kaos, systemfel. Sverige rasar ihop! Om inget ändras senast 2022. Rösta rätt, inte rött!!!

 • Det började som en skakning på nedre däck..

 • Jag har inte Svensk sjukvård allt va stor löng.

 • Lögnen har alltid problem, därför att det inte kan tala Sanning. Sanningen är ett stort problem för dem som talar Lögn. Lögnaren, som inte känner Sanningen, är extremt rädd för Sanningen. Redan på den 'mörka medeltiden' såg Lögnens fader (Satan) till att låsa in Sanningen, så att de som sökte den inte kunde finna den. Detta gjorde han genom den katolska kyrkan med sina 'ersättare för Kristus'. Men Kristus behöver inte några 'ersättare', Han gav oss Ordet. Martin Luther tog fram Ordet och gav det åter till dem som ville ha det! Ordet hade en mycket stor framgång, tills dessa Socialister, Globalister, tog Ordet bort från 'skolorna'. Ända möjligheten för Djävulen och hans anhang, politikerna, att sprida ut sin propaganda, var ju att dölja Sanningen, förlöjliga den på alla tillgängliga sätt och attackera dem som trodde på Sanningen. Nu har Sanningen tagit sin position och den 4 November, efter President Trumps 'landslide' seger, sätter Sanningen igång att gå till rätta med dessa Lögnare. Vilket uppvaknande det blir för många, som har följt efter Massmedia! WOW! Vilken skräck för många! Det demokratiska partiet går till underjordiskt verksamhet, det är det enda som återstår för dem! Vilken skräck även i Sverige! Vilket oerhörd skräck för Eliten. LÖGNARNA UPPLEVER JUST NU DEN VÄRSTA SKRÄCKEN SEDAN BABELS TORN. VILKEN SKRÄCK! WOW!

 • Jag dog nästan i ett EP-anfall när jag var 13, för jag var "inte inskriven på vårt kostnadställe". Tänk om en butik fungerade på det sättet. "Jag skulle vilja köpa lite mjölk" "Nej det kan du inte för du finns inte inlagd i vårt mjölkhandlar-register" Den verksamheten skulle ju för fasen konka ihop på en dag. Men offentlig-sjukvård och äldre-omsorgen klarar detta för att pengarna är använda på ett förbaskat ineffektivt sätt. Älskar dina videor Henrik!

 • Det hade varit klädsamt om du åtminstone nämnt att orsaken till att så många dog på äldreboenderna var ren vanvård Dom sjuka fick ingen akutvård och ingen syrgas men istället morfin som gjorde att dom slutade andas i förtid

 • Massinvandring fran MENAregionen är i alla fall inte losningen for vardare till en alltmer aldrande befolkning. Som vissa folkvalda tror eller rentav anser. Troligtvis hade arbetskraftinvandring fran Ostasien varit losningen och kostat mindre. Folk som sedan akte tillbaka till sina hemlander och som da inte heller blev en belastning for samhället. Med ytterligare vardskuld i aldreomsorgen..

 • Jag blev ledsen, när HR chefen ifrån Stockholm Stad sade att de inte kunde hitta munskydd, medan hon vet att leveranserna redan hade kommit till deras lager.

 • Regalskeppet Sverige har precis som skeppet Wasa en kraftig obalans, och det är bara en tidsfråga innan skeppet slår runt och går till botten...

 • Tyvärr visar man inte upp referenser för var dödstalen kommer ifrån och så tar man bara upp ett län som exempel. Man kan inte lita på denna SEnewss kanal. Man behöver inte swisha till kanalen - den får nog in "sponsorpengar" ändå...

 • Jag är för privata aktörer inom sjukvården... så länge de inte är skattefinansierade. Om du är libertarian borde du inse detta.

 • Det är skrämmande information. Trots redan högt skattetryck och nya påhittade avgifter vilka också är skatter får vi inte samhället att upprätthålla välfärden. Vi har en dyster framtid att gå tillmötes. Vi tvingas att förlita oss på staten regionen och kommunen för att få trygghet men det får vi inte. Allt fler delar på samma resurser då blir det mindre till alla.

 • Är inte välfärdspengarna helt enkelt en fråga om prioriteringar? Alla vet ju te x idag att immigrationen i snitt är en nettokostnad (se t ex Joakim Ruists ESO-rapport 2018) men samma politiker som snålar med välfärden öser ju ned fantasipengar i immigrationshålet - år efter år efter år. Självklart blir det ju då mindre pengar över till annat.

 • o' ack-neders, varför höjer vi inte lönen mejd'èrs samband mèd-o inflation-si-så. . belösningen

 • Jag blev 2017 utslängd ur fk. Och fick på egen hand bli så frisk!? Tack och lov så hade jag bara råkat ut för ett utmattningssyndrom. För denna åkomma anses inte vara en sjukdom som kan falla under någon av fk s regelverk. Så det blev bara ut ur systemet. Men kom ihåg att du och alla andra måste lik förbannat fortsätta att betala in till systemet. Och med denna erfarenhet och 155 brev till regeringen och div andra myndigheter, så landade jag personligen i en typ av anarkistisk lands åskådning. Så allt detta kan vi tacka försäkringskassan och sossarna och moderaterna. Eller rättare sagt mig själv och mina egna föräldrar. Och alla andra som bor i landet Sverige. Ingen nämnd och ingen glömd. Men då jag nämner det jag insett Så möter jag kompakt ovilja att lyssna. För har det inte hänt mig själv, så har det inte alls hänt.

 • Super bra!!! Hälsningar från Brasilien,

 • titanicanalogin funkar på hela världsutvecklingen...

 • Vad har grafen vid 8:15 för relevans till det som sägs?

 • Definiera begreppet "rasism", vad menar du?

 • Henrik Jönsson när tänker du ta bort Björn Larssons inlägg? Eller tycker du att det är OK att någon kallar någon för "sosseäckel"?

 • Ja, det tycker jag, Henrik. Och jag har ett väldigt konkret exempel på hur grekernas gamla ideal levs även idag. En god vän tog hand om sin dementa mamma i 7 år på heltid. Inom kommunal omsorg hade hon dött kort efter placeringen. När hon föll och bröt benet gav vården diagnosen louis body demens och palliativ vård. Min vän tog tjänstledigt och med alla sina samlade resurser, tog hand om henne ensam i 7 år till. Ingen semester, ingen kommunal hjälp som annars var villkorat vilket han inte kunde godta, bl.a. att många olika anställda från kommunen skulle komma hem och sköta mamman som skrek av rädsla för att hon inte kände igen någon av dem. Historien är mycket längre och vacker. Sonen som tog hand om sin gamla mamman är troende katolik.

 • Klarsynt och tydligt framfört budskap. Stilig översättning dessutom. Bravo.

 • Den senaste forskningsresultaten visar på nyttan med vitamin D! Priset är lågt men ansvariga hänger inte med! senewss.info/slow/fdrYmsegpbWvg9A/video

 • Applåder och visslingar för din effektiva research.

 • Jag är kanske dum men om inte allt skattestöd i världen kan rädda nivån på förväntad välfärd, och jag köper argumentet att man kan inte alltid förvänta sig något bättre än tidigare, hur skall då privat kapital kunna göra det? Vanligen används just effektiviseringar som argument men här tillstås att sådana inte låter sig göras i samma utsträckning inom omsorg, vilket är sant. Det förefaller således inte vara varken kollektivisimens eller individualismens fel att det inte fungerar och oavsett modell så kommer folk att hamna i kläm? Eller?

 • jag blir på allvar hjärnskadad av att inte politker kan sätta sig ner och disskutera och debateraom sin ståndpunk till att nån viker sig. De är för fan deras oblikation att göra det.

 • Delad, och bra video som vanligt..

 • Tack Henrik!

 • Privata vårdgivare får väl ändå sina intäkter i huvudsak från det offentliga. Vilket gör att din ekvation, Jönsson, är ännu dystrare.

 • Är ljudet något dåligt?

  • Nej

 • HENRIK JÖNSSON, jag hoppas att du håller ditt ord att du inte accepterar påhopp. Därmed ser jag fram emot att ta bort Björn Larssons påhopp där han kallar mig för sosseäckel, att jag har fake namn, att jag är en man och inte en kvinna och hör och häpna jag är även en islamist .

 • Tack för att du tog upp frågan. Det är kanske inte bara jag som undrar hur kostnaderna i välfärden ökar utan att prestationen ökar. Se bara under detta år så har antalet operationer minskat kraftigt (pga Covid) men kostnaderna i vården har ökat. Det måste föreligga ett systemfel någonstans. Tycker om dina inlägg i debatten men skulle önska att du tog även upp lösningar på problemen i vårt samhälle med exempel från kanske våra grannländer.

 • Jag saknar ett viktig perspektiv som handlar mer om idé eller psykologi. De gamla får ofta inte rätt kost samt kosttillägg, utevistelse mm vilket gör att de får ett dåligt immunförsvar. Detta gör att de står dåligt rustade som ex när coronan kom. Lägg där till att äldreboenden inte har personal som är utbildade inom medicin överhuvudtaget. Beslut om sk palliativ vård tas per telefon och det gällde redan innan coronan. Våra sköra gamla har vanvårdats och när de fick covid19 fick de inte ens adekvat vård. Någon slags idé om att nu är tiden inne och därför ger vi morfin istället för att kämpa för varje människoliv verkar ha smugit sig in. Någonstans här är det jag är mest upprörd över. Människor kan vara multisjuka och över 90 år men klarar covid19 ändå om de får adekvat vård. Alla gör ju givetvis inte det men chansen ökar dramatiskt om du får rätt vård.

 • Henrik Jönsson, du är som alltid strålande bra.

 • Det finns en välstuderad psykologisk effekt som kallas anti market bias men här i sverige är det ju helt otroligt. Som om att man aldrig ens hört talas om att marknader existerar eller vilket välstånd de skapar.

 • Fin Bakgrund :)

 • Jag tror bara det är den översta procenten som har tillräckligt med kapital för att kunna leva 30år utan att jobba. För alla andra har det bara varit möjligt genom omfördelning mellan generationerna via skatten. I längden bara hållbart med en tillväxt som i längden inte är möjlig. Så det blir att jobba tills vi stupar så som alltid varit människans lott.

 • Grym film som vanligt!

 • Regeringen kan ju börja med att slopa miljardrullningarna till andra länder och till FNs och EUs svarta hål. Jag kan komma på bara ett vettigt skäl att skicka pengar utomlands och det är att stödja människor i verklig nöd på deras egen planhalva i stället för att släpa hit dem bara för att fylla på de erövrade utanförskapsområdena.

 • Corona Covid - 19,,, Ett virus så farligt så att medelåldern på de döda är 82 år !!! Ett virus så dödligt så att man måste testa sig för att veta om man har det !!! 😂😂😂

  • Ja tänka sig! Man kan verkligen förstå att halva världen måste stänga ner totalt.

 • Tyskland, som hade relativt få döda av corona i våras, har enbart privat äldreomsorg.

 • Jag är själv sjuksköterska i ett privat hemtjänstföretag. Vi bestämde i mitten av mars att vi skulle bära visir vid alla vårdtagarbesök. Vi fick mycket kritik från kommunen på grund av detta. Man sa till exempel att det var fel eftersom "alla inte ges lika förutsättningar" (detta då kommunens personal endast skulle bära skyddsutrustning vid misstänkt smitta.) Ett drygt halvår senare har vår verksamhet fortfarande 0 konstaterade covidvårdtagare (av cirka 75 stycken), kommunens siffror tappade vi räkningen på någon gång i april. Byråkratin i offentlig sektor utgör ett hinder mot snabb handlingskraft och därför är de kommunala verksamheterna inte alltid de bästa.

  • Och alla offentliga institutioner tvingas i stort sett att följa FHMs rekommendationer för att inte vara "osolidariska" med expertmyndigheten. Det är både byråkrati och solidaritetstvång i vägen för att skydda både anställda och kunder.

  • Som en islänning har jag uppväxt vid att allt som Sverige gör är det bãsta. För ett år sedan skulle jag aldrig tro att välfãrdslandet Sverige skulle la mer en 6000 mãnniskor (!!) dö från en virus, med at testa vãldig fåa och vara icke-strikta med karantän. Många som har död var annars välmående äldre folk som skulle njuta sista årene efter att ha lagt inn sin skatt hela livet. Högmodigt välfärdsland??

  • Snyggt jobbat! Fortsätt visa wannabe-kommunisterna hur den sanna "arbetarklassen" gör sitt bästa och lyckas helt utmärkt utan deras inblandning. Om privatägda tjänster skiner så starkt att de måste försöka smutskasta er för att hålla sin fasad vet man att deras plan är ett lika stort skämt som hela iden av en stabil och frodande nation under en vänsterregering.

 • Ja, problemet med "ideologisk hållning" är ju ett generellt sådant inom politiken och denna kritik kan med fog riktas mot samtliga partier i den svenska Riksdagen, anser jag. Frågan om hur pragmatisk man bör vara och hur principiell man bör vara är svår och det handlar ofta om en balansgång. Även om jag tycker det är viktigt att försöka vara realistisk så finns det principer som är så viktiga att jag är beredd att gå ganska långt för att försvara dem även om det på kort sikt kanske inte är objektivt bästa lösningen. Detta gäller bl.a. yttrandefriheten. Jag skulle inte kunna tänka mig att gå med i ett politiskt parti bl.a. av just den anledningen att jag inte tillåts vara medlem i flera partier samtidigt. I verkligheten håller de flesta utav av oss mer med en del partier i vissa frågor och andra partier i andra. Detta gäller inte sällan även partier som står långt ifrån vad vi själva tror på politiskt. Men politiska partier vill sälja en produkt till folket och inte föra en seriös diskussion eller samarbeta. Det är väldigt tröttsamt.

 • Thanks for the video, double thanks for the subtitles.

 • Tack Henrik, Astrids Pomperipossa är högaktuell, vi måste börja med nerskärning av den "tärande" sektorn, regelverken måste byggas av utbildade "snickare" och fler stolar måste anskaffas så ingen ska hamna mellan dom. Vi måste börja om från början så det blir rätt.

 • En grej som lämnade bort i videon är att väldigt många av bolagen inte betalar någon skatt alls i Sverige utan har kontor i skatteparadis. För övrigt tror jag att båda alternativen behövs. Privata bygger inte boenden på olönsamma små orter , utan vill finnas i tätorter med stort underlag. Kommunerna lämnar alltid med Svarte Petter och tvingas finansiera även de olönsamma boendena.

 • Nja Henrik , det här var en av dina sämsta videos hittills. Det är så parametrar du INTE tar upp i den här videon. Sverige måste inte vara var som det är nu.Vad var det som i så fall funkade förr men som inte funkar nu - och varför?En stat ska göra några få basala saker , inte mer än så. I dagsläget ger vi 50 miljarder i bistån och ca 50 miljarder om år i EU avgift.Bara en sån sak.Vad har massinvandringen kostat och vad kommer den att kosta t.ex. Meningslösa "gröna energiväxlingar" och nedläggande av fullt fungerande kärnkraft t.ex. en brännande fråga är ju om dom "nya" svenskarna ens VILL betala skatt i den omfattning som krävs eftersom de kommer ifrån helt andra kulturella förhållande och när dem väl blir en maktfaktor i Sverige - om senast 20 år , förmodligen kommer att ge Sverige en fundamentalt annan politik. Det är bara en 20 år bort max. Så den här videon är i princip överflödig bara av det skälet. Det finns dessutom helt andra ämnen du borde ta upp men det kanske är för farligt...vad vet jag?

 • Tack Henrik!

 • Jag dör hellre i förtid utomlands än lider tio år av vanvård på ett äldreboende.

 • Jag gillar dina videos innan jag ens tittar på dem 🤣❤️

 • Men man kan väl skuldsätta framtida generationer för all framtid så att vi kan få det lite bättre? Det är ju rättvist och moraliskt korrekt?

 • Äldrevården behövs bara så länge folk väljer att skaffa sig välfärdsjukdomar. Det är helt frivilligt. men kunskapen om hur man undviker dem finns naturligtvis inte hos läkarna, utan hos nyutbildade dietister. Huvudsyftet med den traditionella vården är endast att generara vinster åt läkemedelsindustrin. Ska vi verkligen använda skattemedel till det?

 • Du förtjänar så mycket fler tittare. Det är tragiskt att se hur människor väljer de enkla ideologiska svaren i respektive extrem, istället för att försöka förhålla sig pragmatiska till hur problemen faktiskt kan lösas långsiktigt.

 • Enbart det faktum att människor dör i Covid-19 på våra äldreboenden är uppseendeväckande i sig...människor som befinner sig i ett livshotande tillstånd av Covid-19 ska vårdas på sjukhus, inte befinna sig på ett äldreboende som vare sig har kompetens eller befogenhet att ge adekvat vård! Och detta har knappast att göra med om boendet drivs i privat eller kommunal regi, kan man tycka...

 • Ett av dina bästa. Grattis!

 • Enkelt, statligt blir det en kostnad som försvinner. Privat blir det en inkomst som försvinner. Det ligger ju i företagens intresse både för att ha kvar de äldre som bidrar till lönsamheten i förrtaget och för att i framtiden locka nya inkomstbringande boende... är väl inte så svårt att förstå?

 • Betala skatt till välfärd? Stefan Löfven sparade 920 miljoner på Försäkringskassan och gav 1,5 miljarder till terrororganisationen Hamas. Det förklarar varför man arbetsprövar dödssjuka och slopar assistansen för handikappade barn.

 • Såg en äldre svensk man samla på pantburkar i stan, för några veckor sen. Jag kom fram till honom och erbjöd några mynt jag hade i fickan. Mannen sa att han inte behövde dem, med bestämd och stolt röst.. jag blev väldigt tagen och nästan gråtfärdig, för jag hade gjort samma sak om jag var i hans position.. att ta emot allmosor för att folk tycker synd om en det är extremt förnedrande.. Som invandrare, tycker jag det är helt sinnessjukt och hemskt att gamla människor hamnar i såna svåra sits... man undrar varför man betalar skatt.. Kommer vi se fler äldre som samlar på pant och blir hemlösa?

 • Henrik, har du någon källa du är villig att dela angående din graf som visar antalet döda i privat vs kommunal verksamhet i stockholm?

 • vi måste bara inskränka på vad staten får lägga pengar på. det skall endast gå till vårt skola och försvar samt att uppehålla vägnätet. inget annat skall skattepengar gå till.

 • Vi sjuka utförsäkras på löpande band, fast vi betalat skatt hela livet! Medan andra grupper får försörjning, bostad Mm i decennier utan krav på motprestation! Detta och det inkompetenta styret, gör att jag ser ingen framtid i detta land ! Och allt fler bekanta och vänner, tycker och säger exakt samma sak!

 • Sämsta styret i modern tid!! Sverige är ett land i förfall, och inom en snar framtid är kollapsen här!!

 • 1. Höj pensionsåldern till 70, på sikt 75 - "Men ska folk jobba tills dom döööööööör?", kortfattat, ja, när pensionen infördes så var det en belöning till dom som trotts allt hade lyckats leva till 67. 2. Inför mer privata boenden där rikare pensionärer kan betala själva (kanske med stöd motsvarande 50% av pengarna som gått till samma personer på ett kommunalt boende). - "Men det blir ju orättvist! Varför ska jag betala mer/varför ska andra ha råd att ha det bättre?", deal with it, vi behöver mer pengar till den kommunala äldrevården, om vissa vill betala mer i utbyte mot en bättre äldrevård samtidigt som det blir mer resurser över till andra så låt dom. Omvänt så passar det inte att betala en del "dubbelt" så flytta till ett kommunalt boende. Notis: När den allmänna pensionen infördes 1913 var pensionsåldern 67 och medellivslängden 60, idag är pensionsåldern 65 och medellivslängden 82, tanken var aldrig att garantera alla äldre 20 år av oavbruten semester. Någon som är 75 idag är betydligt mycket friskare och piggare än någon som var 67 för 100 år sedan och om 20-30 år kommer dom som är 75 då vara lika friska som någon som är 60 idag.

 • Hur många ska nu inte i sin bojkott av Frankrike avsäge sig sitt franska medborgarskap🤔

 • Att det havererade på äldreboendena beror på valet av strategi och det är regeringen och FHM ytterst ansvariga för!

 • eller så vill man att de gamla bara dör. de tillhör trots allt en stor utgiftspost. #conspiracy

 • 50.000 kr i skatt varje sekund, betala vi för sju år sedan... Va betalar vi nu?

 • Det går bra för Sverige 2020 snart 2021 och vad lärde vi oss från 1800 talet och med två stycken Världskrig sen efter Maj 1945 Till dax datum inget inte Ett förbannade dugg Är man sp indoktrinerad av idag Och salig i sin tro så man inte äns Ser hur man kört detta land fullkomligen i träsket Det är sent ska syndarna vakna Titta ni på glamour paradise hotell Exes on the ,what ever !.. Patetiska människor som av idag Födda bakom en ladugårdsdörr Och egot finner inga som helst Gränser även kallas "wannabes"

 • Har ett exempel som går lite i samma spår. Som alla vet så är sjukvården mer pressad än vanligt i dessa pandemitider. Är mycket prat om kämpande sjuksköterskor och läkare etc och det är ju bra att det kommer fram. Dom vi inte hör om i media är dom som analyserar alla prover. När det har kommit olika beslut om div Coronatester så är det ingen som frågar labben om dom har möjlighet att klara det ökade trycket. Dom var väldigt hårt pressade redan innan pandemin då det är stor brist på biomedicinska analytiker. Dom som jobbar i labben har fått läsa i div tidningar och nyheter om att nu ska vi köra si och så många Coronatester. Det är självklart bra att det testas men underligt att ingen kollar hur det står till resursmässigt i labben. Det har staplats coronaprov på hög i korridorerna. Anledningen till resursbristen verkar vara lågt intresse för yrket då det är 3 års högskoleutbildning men lönen är ofta lägre än ett enkelt industrijobb. Om resursbristen på dessa livsviktiga biomedicinska analytikerna ska lösas på sikt och inte bli totalt katastrof vilket det i princip redan är, så måste lönerna upp och pressen ner. På något sätt så har dessa hjältar ändå klarat att hålla högen i korridoren i schack. Alla har steppat upp till en orimlig och osund press och klarat det än så länge. Dom har tagit på sig div extra ansvar och försökt vara på flera stationer samtidigt. Sedan kom tacket. Svaret på löneförhandlingarna. Dom har fått den sämsta lönehöjningen på så länge dom kan minnas. I princip täckte höjningen med nöd och näppe inflationen. Det fungerar som så att när lönehöjningarna ska fördelas så är det just en fördelning ifrån en pott med pengar som tilldelats avdelningen. Denna pott går inte att påverka då det påstås att det inte finns mer pengar. Så om någon i labbet är riktigt driven och tar på sig många ansvar så kan denne inte få en lönehöjning motsvarande ansträngningarna. För då får någon annan för lite. Riktigt ruttet system. Som vanligt så spelas det på samvetet på personalen. När dom ställer upp och jobbar övertid så behövs ingen vettig ersättning då liv står på spel och deras samvete säger att dom måste ställa upp. Men staten som är deras arbetsgivare behöver tydligen aldrig ställa upp med skälig ersättning. Det är ett skämt! Samtidigt så står Magdalena Andersson och skryter om våra fulla lador och starka ekonomi. Statsministern pratar om hjältar i vården men att tacka dom med lön existerar inte. Dom borde skämmas. Deras regering påstår att dom är feminister som strävar mot jämställdhet. Varför inte få upp lönerna på dessa viktiga kvinnodominerade yrken? Vad fan får vi för skattepengarna? En massa myndigheter och byråkrater som utövar hittepåjobb? Vi behöver inte fler byråkrater. Vi behöver fler biomedicinska analytiker! Hyckleriet frodas i motsats till antalet medarbetare i vården. Alla i vården orkar naturligtvis inte och blir tvungna att lämna. Folk går i pension och det är för få nya som lockas till yrket. Vad är planen? Verkar inte finnas någon plan och varningsklockorna har ringt i många år. Tyvärr ringer dom för döva öron som är nedstoppade i sanden.

 • Sitter helt uppslukad av det du säger, fakta du visar. Hur kan det...? Tack!

 • Det svenska finansiella systemet är skuldmättat. Räntorna på gamla skuldkrediter är så stora att det som blir kvar i Realekonomin inte räcker för vården. Ju längre utan reform, ju mer i samhällskontraktet dräneras. Nattväktarstaten återstår 2023.

 • Underbart att kunna sola på terassen i 27 grader värme och lyssna på Henrik. Med distans, efter att ha utvandrat för snart ett år sedan, så kan jag bara konstatera att något är grovt trasigt med Sverige. Har samma känsla som efter att ha lämnat en destruktiv relation och gå vidare i livet. Henrik, all heder för den höga kvalitén du konstant håller i dina videos - både intellektuellt och innehållsmässigt - det är alltid ett rent nöje att ta del av dem. Keep up the good work!

 • Vad Sverige behövde förra året, är en total utrensning av broilerpolitiker. Hur många ramlade inte av stolen när Reinfeldt släppte " öppna era hjärtan "? En Moderat? Och nu högt avlönad av globalisterna. Det verkar som de är köpta allihop av globalisterna och uppsåtligen vill förstöra Sverige, vilket för mig är helt ofattbart och kriminellt.

 • Omöjligt för en lekman att bedöma hur en flora av äldrevård skall se ut. Det är inte enkelt ideologiskt heller. Behovet av rättvisa finns inbyggt i oss alla, vad rättvisan sen innebär kan variera. Säg så här, varför skall en slö jävel ha rätt till samma åldringsvård som en som kämpat hårt och framgångsrikt hela sitt liv? Eller så kan man köra tvärtommet med att du stannar i skiten om du är född i skiten. Är det bäst att åldringsvården för de som haft en låg inkomst sköts av det kommunala och mer exklusiva varianter av de privata? Min KÄNSLA är att om privata vårdgivare skall ta hand om åldringsvård av lägre kvalitet så kan faktiskt besparingskrav skapa helt undermåliga lösningar. Utan att ha mycket på fötterna skulle jag kunna tro att det är ett bra sätt att lösa åldringsvården på. Lite allmänt - som medborgare och svensson känner jag att människor borde garanteras en rimlig nivå(på både åldringsvård och annat), men att privata alternativ skall kunna ge pelargoner och eget rum på sjukhust. Undantaget utbilningen som skall vara stenhårt meritokratisk, det är lösningen av den gordiska knuten.

 • Den generation som är satt att betala dagens välfärd, är den generation som aldrig får nytta av dessa investeringar. Hur motivera dem att betala för andra - i huvudsak de bortskämda 40 talisterna - och sedan låta dem få upplevelsen av att inte få tillgång till sina investeringar, är ju frågan. Socialismens grundfråga är ju ; hur få folk betala - sedan köpa igen (via tvångsskatter) - och hur skylla bort att dessa inte får något för sina pengar? Enda lösningen är ju - privata aktörer. Som därtill är betydligt bättre effektivare och därtill ideologiskt flexibla. Alternativet - skattepåslag är inte längre realistiskt ens med den mest skrikande ideologi. Henrik Jönsson ser denne nutida och i högsta grad framtida "utmaning" klarsynt.

 • Alltid lika bra start på lördagen med dina videos Henrik. Tack för ditt arbete, det är oerhört viktigt!

 • Ett systemfelet är vissa politikers hävdande att vi genom olika konventioner inte kan reglera flyktinginvandring till Sverige. Det betyder i princip att andra länders invånare har lika stor rätt till den skattefinansierade välfärden som svenska medborgare. Ibland uppskattas kostnaden för flyktinginvandringen till ca 1,5 % av BNP.

 • Henrik utmärkt

 • Skulle vara intressant att få ta del av dina åsikter om det amerikanska valet

 • Undrar hur det hade sett ut om varje medborgare fick möjlighet att öronmärka (åtminstone en delmängd) av vad dennes skatt skulle gå till. Att rösta på ett specifikt parti räcker ju inte. För min del hade public service som exempel inte fått en krona av den skatt jag betalar. Tänk er en digital tjänst, du väljer hur skatten du betalar fördelas baserat på att allt är grupperat på en lämplig nivå, varje gruppering är noggrant beskriven vad den innefattar, och du väljer någon form av (för dig) prioriterade områden. Ingen möjlighet att minska din egen skatt genom att inte välja och väljer du inte alls sker en generell eller förutbestämd fördelning. Ganska mycket "skit" som inte skulle kunna överleva på skattemedel då...

  • Gammal, men sevärd senewss.info/slow/q8bNY6-Xb9XZo7o/video

 • Tack Henrik!

 • Där USA har det militärindustriella komplexet, har vi i Sverige det bidragsindustriella komplexet. Jag kan inte säga något om äldrevården, men jag har sett på nära håll vad som händer med effektiviteten när privata företag går från att behöva prestera för att få in pengar, till att få bidrag från staten. Speciellt med privatiseringen av arbetsförmedlingen. Där gick man från en ineffektiv statlig förvaltningsmyndighet till tusentals ineffektiva privata företag som alla får pengar oavsett graden av prestation.

 • Ja Henrik, jag valde ett privat alternativ för min ålderdom. Jag flyttade till Thailand och gifte mig med en alldeles fantastisk kvinna, som lovat mig att ta hand om mig intill min död! Kostnaden för detta, är att hon får ta hand om min fattigpension, men också se till att jag har både mat, kläder, boende och några små extravaganser i den mån fattigpensionen medger detta! Av hela mitt hjärta, hoppas jag slippa återvända till det moras, som en gång var mitt fosterland och önskar att fler svenskar, inser att väntan på döden i Sverige inte är ett värdigt slut! Tack Henrik, för detta ditt inlägg i äldreomsorgens vara eller ickevara!...

  • @M T Han är glad, hon är glad, och de svenska skattebetalarna är ännu gladare för att slippa betala hans äldreboende/hemtjänst. Då så?

  • Ja, att utnyttja ännu fattigare människor med dina svenska statliga utbetalningar är alltid ett framgångsrecept!

 • Hade behövt dig i riksdagen mer än någon annanstans!!

  • Eller hur! Libertarianska partiet for riksdag

 • "En sju jäkla välfärdssatsningen". Där ALLT BARA GÅR UT PÅ ATT LINDRA. Ingenting annat, om någon undrar, gäller detta på alla nivåer och alla områden = i kommunismen jämlikhetens namn. Rätt eller fel?

 • Alltså, för att "skattetäcka" ett område i ekonomin så måste man ju "av-skattetäcka" ett annat. Så fungerar ju privatekonomin, i min värld. Visst var det du, Henrik, som pratade om Laffer-kurvan och dess effekter?

 • Det vi ser, är hur systemfel, gynnar tjänstemannasektorn, i hela offentliga sektorn. Hur varje person som fått en hyfsad utbildning ska in i sjuka system. Och där missbruka sin utbildning. Där ingen gynnas av kunskap. Ingen efterfrågar vishet och klokhet, vilket helt verkar slås ut av experter som hävdar de har fått helt annan utbildning än vi andra.

 • Att äldreomsorgen blir ett pyramidspel om man ska tillgodose de 80000 nya vårdare med invandring är för den som kan se långsiktigt en självklarhet då även invandrare bildar familj och med tiden blir äldre. Problemet som vi står inför var något som Hans Rosling tog upp för flera år sedan med en åldrande befolkning i I-länder, det vi ser nu är bara början. Sverige är som vanligt inte med i matchen och står åter och rycker på axlarna "Ingen kunde se det komma"

 • utmärkt henrik