MAKT & KUNSKAP: Hur politiken kontrollerar universiteten

Publicerades den 12 mar 2021
Just nu förbereds regeringens nya forskningspolitiska proposition för debatt i riksdagen och många pekar nu på faran med politisering av utbildningsväsendet. Utgör styrning av universitetens värderingar och samhällsnyttighet en progressiv moralisk utveckling - eller är det en kvävande kontroll som äventyrar hela utbildningssystemet?
Hur ser det akademiska oberoendet egentligen ut i Sverige? Varför är upplysningsidealen värda att försvara - och vad händer med ett samhälle som börjar reglera vilka frågor forskningen bör ställa?
Dessa frågor tar jag upp i veckans video.

KÖP MIN T-SHIRT “Demokratins förgörare” här:
👕 bit.ly/2LaqAry
STÖTTA MIN VIDEOPRODUKTION:
----------------------------------------------------
🥇 Stöd mig via Patreon:
www.patreon.com/HenrikJonsson
📞 Stöd mig via Swish: 1234 12 75 02
🅿 Stöd mig via PayPal: henrik@henrikjonsson.com
FÖLJ MITT VECKOBREV:
💌 mailchi.mp/7f8b9bed9375/henrik
Innehållsförteckning:
00:00 - Intro
05_50 - Att tänka fritt vs Att tänka rätt
02:15 - Makt & kunskap
08:40 - Forskning och frihet
15:30 - The Enemy within
23:15 - Outro

KÄLL-LÄNKAR:
----------
Regeringens forskningsproposition:
bit.ly/2PWy5EW
Den statliga värdegrunden:
www.forvaltningskultur.se/globalassets/skrifter-och-handbocker/pdf/vardegrund_tillg.pdf
Debatt och repliker i DN:
www.dn.se/debatt/sag-nej-till-vardegrund-som-villkor-for-fri-forskning/

Kommentarer

 • Bästa svenska kanalen! Hoppas få se dig växa ännu mer :)

 • Can someone pls put English subs on?

 • nästa avsnitt MAT & KUNSKAP: Hur politiken kontrollerar cafeterian

 • senewss.info/my/pRFM-r-jFT_NNHuvFWKfYg.html

 • Staten skiljde sig alltså från kyrkan för att därmed ta dess plats som folkets förmyndare.

 • När jag studerade på Chalmers Tekniska Högskola på 1970-talet hade tjejerna en tjejförening, Emilia, och grabbarna en grabbförening, CS. I föreningarna och i dess lokaler kunde tjejerna och grabbarna känna sig trygg eftersom föreningarnas medlemmar var tjejer respektive grabbar - inte både och. När Lokaler skulle delas ut i kårhustillbyggnaden på 90?-talet var villkoret för CS att tjejer skulle få vara medlemmar i CS. Då förstod jag vad klockan var slagen!

 • gör mig en tjänst , om du älskar så mycket USA , läs om antall terror angrep i landet i dem sista 30 åren , om du tycker att det är odemokratisk , då måste du tillåta islamister att sprida hat och uppmana för våld och terror , vad korkad höger rhetorik den är ........

 • allt detta pga idioter som kallas konservativer som är som en cancer överallt och i Sverige nu ????? nej du håller inte med , dem är dina höger kompisar .................

 • Lysande Henrik. Men får svårt att andas nu.

 • Sverige:(

 • Läser på yrkeshögskola och ser likadana tendenser här. Det är ett ständigt problematiskt förhållningssätt till ”mansnormen” vad det nu betyder. Vidare används vänsterns kollektivistiska begrepp för att beskriva olika grupper där en mindre skara människor utgör ett problem (män) När vi läste ”ungdom och integration” fick jag rejält mothugg av lärare och resten av klassen när jag problematiserade idén om att klass alltid står i paritet till huruvida man lyckas i svenska samhället. Varför lyckas iranier så bra? Vad gör folk från Thailand så arbetsföra? Förbjudna frågor. Vid seminarium har vi ibland fått korrigera anföranden inför klassen om det varit två män som tillsammans skall lyfta en fråga. Inte om det är två kvinnor, dock. Detta är en liten manifestation på något mycket större som växer sig starkare.

 • Jag läste en engelskkurs på Göteborgs Universitet för några år sedan. Kursinnehållet kunde varit Fi's partiprogram. Idag undervisar jag själv på en annan högskola som tur är fokuserar på utbildning ist. Undvik att plugga i vänsterliberala städer säger jag bara.

 • Henrik du gör ett oerhört professionellt arbete och jag är verkligen imponerad. Både politikermötena och de ständiga återkommande inlägg med väl genomförd research. Dialogen behöver verkligen lyftas till en nivå av samverkan för det bästa för alla i samhället. Din ansats och ton i dessa intervjuer är beundrandsvärd. Men hur mycket tål dom när du börjar borra i deras lögner som du gjorde i en historisk redogörelse nyligen för lögner där du namngav politiker en efter en. Det finns ju en fråga som alla politiker undviker och ingen tar tag i och det är det sjuka finansiella systemet kopplat till rättsprocesser och rättsväsendet. Det är hur pengar skapas, hur ränta parasiterar på alla passivt och vart dessa vinster går. Vems fickor de hamnar i utan att dessa makthavare bidrar. godbanketik.se ger en bra redogörelse, även Positiva Pengar och även Andreas Cervenka har skrivit en hel del bra. Denna enormt viktiga fråga undviker alla politiker. Varför är det så? Det finns geniala lösningar och jag har i flera år samlat underlag från mina egna rättsprocesser mot banker. Kunskap saknas inte. Den politiska viljan att lösa detta är noll. Jag är till din tjänst ifall du vill ha mer information. Tack igen för ett fantastiskt arbete.

 • När jag studerade på KTH blev vi alla i mitt program tvingade till att skriva en reflekterande uppsats om varför det är fel att män får högre lön än kvinnor. I alla andra uppsatser så var vi tvungna att ta upp flera olika perspektiv för att bli godkänd, men i just denna uppsats så var vi tvungna att skriva ur ETT perspektiv. Dvs det perspektivet som går i hand med feministernas ideologi. Fair to say så tog jag ändå upp flera perspektiv, då det är mitt jobb som ingenjör, men fick såklart ett vackert F på den uppsatsen.

  • Studerar just nu på KTH, fett synd att det här händer. :(

 • Hur mycket Simpsons har du plöjt i jakt på alla klipp?

 • What happened to your English videos Henrik?

 • Men är det inte en fråga om hönan eller ägget? Är det inte högskolorna som lett denna utveckling och sedan tagit sig in i politiken? Harinte högskolorna varit t.ex. postmodernistiska, "woke", postkoloniala etc. mycket längre tid än Socialdemokraterna varit det?

 • Aldri har väl devisen på dörren till Uppsala universitet varit mer sann: "Att tänka fritt är stort, Att tänka rätt är större" När jag läste här i Uppsala 1984 så hånade man detta - nu hyllas det alltså igen.. *Heliga Enfald!* När ska människan lära sig?

 • Jag vet dock inte om det är något nytt. Det är någon slags kunskapsinflation. Samhället behöver idag mycket fler "kunskapsarbetare" än förr. Gymnasium är inte gott nog, dels för att utbildningen i sig är för dålig. Men också att företagen vill ha folk som kan något. Innan Universiteten blev fabriker av "kunskapsarbetare" så kunde man veta att folk lärde sig ett tankesätt en vetenskaplig metod. Idag ställer företagen krav på att man ska tillverka anställningsbara enheter. Man ska lära sig det som är viktigt för företagen. (Och har man tur så är kraven inte mycket äldre än 5 år så det kanske till och med kan fungera i bland. ) Idag får Universiteten betalt för varje producerad enhet, finns inte mycket till krav på enheten. Och det märks redan, idag vill företagen helst ha tag i folk med en teknologie doktors examen, för en Civ. ing eller fil. mag betyder inte vad den en gång gjorde. Tyvärr är doktorerna fortfarande ganska akademiska, men företagen jobbar på att få Universiteten att tillverka anställningsbara doktorer med rätt kunskap. Nästa steg blir professorer, och vad gör vi när företagen vill att Nobelstiftelsen ska tillverka fler Nobelpristagare?

 • Blev nyligen patreon! Aldrig varit så säker på någonting i mitt liv. Fortsätt med det fantastiska jobbet Henrik:)

 • "The pen isn't mightier than the sword, for pens do not win battles and swords do not write poetry. Mighty is the hand that knows when to pick up the pen, and when to pick up the sword"

 • Alltid på toppen av ditt ämne, Henrik! Tack för alla dina inlägg. Jätteskönt att lyssna till en tänkande människa just därför att det finns så få kvar!

 • Sådär! Nu förmådde jag mig äntligen att klicka i "den där förbannade klockikonen". Alltid lika bra produktionsvärde och innehåll i de här filmsnuttarna. Fortsätt med det

 • Detta är bara sista stadiet av Ideological subversion som pågått sen 70-80 år tillbaka och långt ifrån något nytt. Målet i sig är polarisera alla grupper mot varandra för trigga inbördeskrig. Inget annat. Akademin är bara en kanal av många.

 • Mycket angelägen video. Jag läste ditt svar på en kommentar, nämligen att kineserna till och med har ett ord för att beskriva den värdelösa pseudovetenskap som tar över på universitet och företag. Vår västerländska kultur och konkurrenskraft kommer att gå åt pepparn, och kineserna skrattar åt oss medan de tar över världen. Lite OT, men ändå i samma härad. Hur kan det vara så, att objektivt påvisbar sanning av domstolar kan klassas som förtal och vara straffbar? Jag tänker närmast på Ebba Busch och motpartens advokat. Vi har också den s. k. Näthatsgranskaren, som försörjer sig på att lagföra pensionärer som vidaretweetar meddelanden som innehåller det faktum att han är dömd för djurplågeri. Detta är sant! När blev sanning straffbar??

 • Bra och viktig video

 • Vilar genushysterin på vetenskaplig grund 🤔..

 • Jag har läst 3,5 år på universitet i Sverige. En ledarskapskurs hade hög grad av inriktning till ... feminism. Jag fick tillslut nog och började ifrågasätta struntpratet rent ut sagt. Det var som om en nazist predikade om nazism. Totalt perspektivstyrt och allt annat än ett försök till neutralitet. Den undervisande kvinnan blev inte särskilt glad om man säger så. Men det var definitivt den roligaste kursen dittills. Inte mest lärorik, men den boostade mitt självförtroende med tanke på forskarens oförmåga att besvara sakliga argument. 👍🏻

 • Jag är inte övertygad om att Upplysningens tid snart är förbi. Däremot tycker jag det framstår som att Universiteten på många sätt omedvetet går mot att bli allt mer irrelevanta. Frågan är vad studier vid västerländska universitet kommer att för betydelse för de som växer upp idag och vill bygga på sin kunskap och kompetens och/eller lyckas i sin karriär?

 • Fick du inte orimligt få visningar på denna i proportion till din följarbas? Var de hypnitiserade av mellon i helgen eller är spökar algoritmerna igen?

 • Värdegrund betyder i praktiken bara att man ska tycka som de rödgröna i sociala frågor, besudlat av intetsektionalitet och identitetspolitik, annars är man en inhuman fascist mot vem all förföljse och hat är tillåtna i demokratins och jämställdhetens namn!

 • Universiteten utbildar politikerna. Det är politiserat sedan årtionden tillbaka, men det är i grund och botten orsakat av filosofi. Professorer som studerar filosofi och sedan utbildar politiker, journalister, ekonomer, sociologer, lärare osv.

 • I det forna Sovjetunionen med lydstater förekom det för ALLA studerande på universitets- och högskolenivå obligatoriska kurser i Marxism-Leninism vilka heller INTE fick ifrågasättas eller kritiseras... Motsvarande obligatoriska kurser i genus och "vit makt" i Sverige torde vara i samma linje.

 • Unga människor har lätt för att förblindas av flummiga idéer, även "vuxna" med feminina instinkter som håller sig fast vid dem.

 • Ett lika allvarligt hot är universitetens "kunder", dvs studenter som agerar aktivister. Förvirrade barn med galna vänster-idéer som stöds av likasinnade i samhället, regering osv. Universiteten vill inte få dålig PR.

 • Värdegrund, demokrati, tolerans är ord som verkar vara mest flitigast använda när/där de mest saknas. DDR, tolerans när man är intolerant, värdegrund när man saknar moral osv, mångfald när man för enfald, antirasister som tänker identitetspolitik eller som när MSM och tidningarna säger sig vilja motarbeta "fake news" ...

 • "Without deviation from the norm, progress is not possible" /Zappa

 • Undrar vilken "ideologi", som släppte fram Maccherini? Och är verkligen "förbjudandet" av kritik verkligen vänsterns egendom? Känns som om det aldrig har stått högt i kurs i Sverige.

 • Uppvärmt av ved och kopparbundet internet, så nästan rätt.

 • Som "Liberterian" idag var kommer du lägga din röst 2022?

 • Tack för en lysande föreläsning! Och på Chalmers så forskar man på regeringens uppdrag om vad som ska göras åt de människor som är sk ”klimatskeptiker”... Sådana som inte faller in i konsensussynen om klimatet, vilket är både forskare, professorer och vanliga medborgare. Så långt sträcker sig den akademiska friheten i Sverige, eller kanske t.o.m. yttrandefriheten...

 • Det här har pågått i decennier (om inte mer). Professorstillsättningar, och annan personal, det är politiserat i Sverige och andra länder. Nu sitter vi i skiten. Ungar som inte kan tänka eller ställa kritiska frågor.

 • Återigen en misrepresentation av vad som skedde inför upplysningen. Medeltiden och kyrkan var inte kunskapsförhindrande. Kyrkan var den drivande faktorn bakom den forskning som är möjlig utan romarrikets slavhandel. Utan kyrkans kunskapsdriv hade inte de vetenskapliga och tekniska utvecklingarna under medeltiden aldrig skett. Mot slutet av medeltiden utvecklades boktryckarkonsten som nu gjorde det möjligt att snabbt sprida den information som kyrkans forksare och universitet producerade. Europeiska rikens maktcentralisering frigjorde fler aristokrater från administrativa plikter. Detta är vad som startade "upplysningen" och tidens arroganta historiker myntade de missvisande epoktermer vi än idag använder. Kyrkan använde aldrig bibeln som ett vetenskapligt uppslagsverk. Det fanns starkt initiativ att utforska världen och förstå guds skapelse. Sådant som du tror skulle motbevisa bibeln för kyrkans forskare, var ofta fokus för forksning och debatt. Copernicus kritiserades för hans bristande bevis

 • Intelligent och relevant. Men vad är ditt alternativ? Statsskicket tycks konstruerat för att bevara politisk egenmäktighet. Det är bara i republiken, som den maktfördelning som skulle kunna garantera universitetens integritet, kan vara möjlig. Var står du i den frågan?

 • Detta är ett klart bevis på att vänsterregeringen måste avsättas, ock riktigt utbildade människor sättas att styra landet, inte som nu med maktgalna sossar o resterande dårar i riksdagen. Tack för ett verkligen intressant avsnitt Henrik.

 • Utbildningssystemet har aldrig varit utbildning men har alltid varit om indoktrinering, detta var inget chockerande överhuvudtaget.

 • Henrik tack för en ytterligare bra videoinnehåll. Jag har själv fått känna lite grann på detta i universitet GIH, med en kurs som heter normkritisk pedagogik som då vill motverka normer med hjälp av en postmodern och marxistisk perspektiv. Tyvärr så upplevs det som att vi går isär fakta och så kallad sunt förnuft alltmer...

 • En av de viktigaste filmerna som du producerat hitintills. Vi befinner oss i en mycket farlig tid. Denna utveckling är ytterst bekymmersam. Kalla kårar går från nacken om vad dessa intersektionella teorier kan leda till. Oroväckande, mycket oroväckande!

 • Dystopiskt till den milda grad att jag fick en vilja utav att hoppa framför tåget.

 • ännu ett steg på vägen mot den västerländska civilisationen undergång. Se även Die Untergang des Abendlandes

 • 16:40 texten från andra stycket upprepas istället att återge de som du läser Henrik.

 • Tack.

 • Redan innan detta har Sverige haft problem inom akademin (och alla andra delar av samhället) som grundas på vår koncensuskultur där en tragisk stor andel av befolkningen inte klarar hårda diskussioner på sina arbetsplatser utan behöver få allt inlindat (och därmed otydligt) såsom små barn. Det förhållningssättet är problematiskt inom vetenskap där litet kontrovers och motsättningar är en av grundpelarna för hur man mejslar ut sanningen bland de alternativa teorierna. Nu blir det än värre! I resten av Europa finns ett mycket mognare förhållningssätt till hårda diskussioner där deltagare klarar av att bli direkt, eller även brutalt, emotsagda. Jag hoppas de skall fortsätta vara med motståndskraftiga än Sverige mot denna tankestyrning som tyvärr Sverige är värst på.

 • Kunskap är makt

  • Dumhet är ännu mäktigare...

 • Jag säger bara ”Södertörns högskola”, där politisering har blivit religion....

 • "Värdegrunden" på universitet innebär ingenting så dramatiskt som att "upplysningsidealen är hotade" eller något liknande, som Jönsson vill få oss att tro. Det innebär snarare en formalisering av det som tidigare gick under beteckningen "normal hyfs och anständighet". Till exempel: *Universitetsanställda ska ge fan i att diskriminera folk baserat på hudfärg, kön sexuell läggning eller trosbekännelse. *Universitetsanställda ska verka för en miljö fri från mobbning, hålla en någorlunda trevlig ton när de pratar med folk och ge fan i att klämma unga söta studenter på tuttarna. *Universitetsanställda ska följa svensk lag under betald arbetstid: när studenter skickar in anmälningar till lärosätet om missförhållanden, så ska universitetet hantera det på det sätt som föreskrivs i lag, istället för att nonchalera anmälningar och skydda gärningsmännen, som tyvärr ofta sker idag. Det här är lite ironiskt. Jönsson har i tidigare videos argumenterat för återinfört tjänstemannaansvar, med anledning av misskötsel och korruption på många håll i myndighetssverige. När det gäller just universiteten så gör han helt om, och tycks mena att universitet bör ges absolut autonomi i förhållande till det omgivande samhällets krav. Ett bättre sätt att skapa ett självkorrumperande system går knappt att tänka sig: hur får han ihop sin egen argumentation?

 • Yepp. Riktigt bra samtalsämne! :) Keep it up! :)

 • I can strongly feel the Universitet in Sweden completely controlled with dogmatism when I studying here as an international student, my masters thesis proposal was easily terminated just for "too risky" and "not realistic".

 • Bra att du tar upp hur vår civilisation kan överleva. Lyssnar alltid till dina bra inlägg. Du tillhör lördagen.

 • Faktumet att vänstern sysslar med diktatur och indoktrinering blir bara tydligare och tydligare. Kortsiktigt jobbar de stenhårt med skatter, moms, diverse avgifter, censurer och svartmålning av deras motståndare för att ligitimera deras "värdegrund". Långsiktigt så är detta givetvis också en medveten strategi för att hjärntvätta befolkningen efter deras åsikter. Detta har pågått i minst 70-80 år i Sverige och fria medier har blivit det enda hotet mot dem och det är just därför regeringen jobbar stenhårt för att nu även infiltrera den fria media och försöker införa lagar för att tysta sina meningsmotståndare eller att medvetet köpa SEnewss, twitter, Facebook osv genom koruppta samarbeten där dessa it jättar måste följa deras värdegrund annars kommer de straffas samtidigt som de belönas stort (om de följer regeringen uppmaning) med diverse skattelättnader eller vad jag tror redan sker, nämligen MUTOR. Detta gör det omöjligt för it företagen att inte samarbeta med svenska regeringen för deras mål är givetvis att tjäna så mkt pengar som möjligt. För dem som inte kan se att detta är tydliga bevis på diktatur så kommer de nog aldrig se det. Vilket tyder på antingen låg IQ eller att medvetet blunda, vilket är värst? Välj ni.

 • Lika klockren som skrämmande analys. Var är motkraften till denna rörelse? (Förutom HJ, då?) Finns det något politiskt parti, i Sv eller i resten av västvärlden, som vill stoppa denna vansinniga utveckling? Infon från USA var om möjligt ännu mer skrämmande.

 • Du får 1000 kronor om du frågar nästa gäst om hen gillar choklad.

 • Tack för ännu en bra och väl utförd informativ video Henrik! Det är beklagligt och skrämmande att vi under en så lång tid har haft politiker (höger och vänster) som aktivt arbetar för att fördärva samhället och fördumma dess folk. Att detta även pågår på en global skala är ännu mer oroväckande, vi "folket" oavsett färgläggning på hyn kommer att stå som förlorare globalt när den långsiktiga planen för kontroll väl går i lås. Det hade varit underbart att se en rörelse som kan samla oss alla under ett paraply för att åter resa oss mot en missbrukande makt och försöka återta vår kontroll över våra liv. Söndra härska är det som aktivt sker i vårt samhälle för att driva oss isär så att de med makt kan få lov att fortsätta sitt missbruk.

 • En viktig och intressant video. Detta " Politisk Korrekta " tänkande som ska påtvingas det Svenska folket är bara en nytt försök att skapa det totalitära samhället. Historien har visat vad Kommunismen, Fascismen och Nazismen innebar av mänskligt lidande. Den nya totalitära Ideologin idag heter " Det Politiskt Korrekta Samhället ". Dr. Gad Saad har gett ut många intressant videor om postmodernism, kultur-Marxism, genustänkande och utvecklingen inom universiteten. Han har gett ut boken " The Parasitic Mind".

 • 16:49 Texten med din berättarröst stämmer inte överens.

 • Jag undrar vad det är vi kan göra egentligen? Jag studerade naturvetenskapligt ämne och trots att mitt master-arbete inte handlade om människor ville en av examinatorerna/professorerna att jag skulle ha med ett genusperspektiv i min teori-definition. Jag var stark kritisk till detta då mitt ämne inte berörde något med mänsklig interaktion. Till slut fick jag min vilja igenom men det krävdes högljudda protester och att jag fick en annan examinator. En av mina andra lärare beklagade sig och sa att jag skulle strunta i vad hon sa och fortsätta med mitt. Problemet är att alla inte har den möjligheten. Nu med genuskrav i forskning så har man helt tappat det. Man kommer inte ifrån detta.

 • Alexander Bard har varnat ett flertal gånger att högskolor och universitet kommer bli mindre och mindre viktiga. I alla fall för att ta in kunskap. Han har varit väldigt bra på att förutse saker tidigare.

 • Det är gräsligt vilka ointressanta program du gör nu för tiden.

 • Europa kommer att bli ett museum för värdegrund Under tiden tar Kina över ALLT

 • Oslagbar glasklar analys. Tack Henrik!

 • Kommentar för algoritmen

 • Kanske din viktigaste video någonsin.

 • Inte direkt i universitetsvärden men jag kommer ihåg från öppet hus på min fördetta skola, då jag gick förbi en lärare som hade en klass 3:or och en av de första sakerna som hon nämner är att de har jobbat med sitt "värdegrundsarbete", jag vet inte så mycket mer om just den situationen men skolan politiseras definitivt rakt genom. Det tråkiga är också att den skolan brukade vara bra men har nu hört att den har blivit stökig och förfaller.

 • "Det börjar med likgiltighet och slutar med massmord".....Jag saknar ord för hur vansinniga dessa påståenden är. Lika idiotiskt som "Det börjar med ett sexistiskt skämt om kvinnor och slutar med våldtäkt och mord" eller också "Det börjar med en joint och slutar med en kanyl heroin" Mest skrämmande att det finns folk som faktiskt går på detta.

 • Sant är att våra västerländska universitet redan är mer eller mindre nersmutsade med dessa upplysningsfientliga tankegångar och attityder. Sant är också att all universitetsvärld bortom den gamla järnridån, i östra Europa, fullständigt sk-ter i detta! Den under årtionden gällande obligatoriska marxism-leninismen sorterades snabbt ut ur de samhällsvetenskapliga fakulteterna i Östeuropa efter ländernas befrielse från socialism/kommunism. Och man har därefter aktat sig väl för att importera denna omkokta neomarxistiska gröt från USA eller Västeuropa eftersom ingen utom de starkast troende eller politiskt karriärsugna i egentlig mening befattade sig med högskolorna, var det relativt lätt att skaka av sig eländet. Det hade alltid bara varit en tunn filt ovanpå och hann aldrig infiltrera själva kärnämnena, utom möjligtvis i statsvetenskap, ekonomi o delvis historia. I själva verket hade de flesta studenter o lärare redan sagt adjö till svamlet på den universitetsförberedande skolnivån. Om man inte får bort det här eländet lagstiftningsvägen genom en kommande SD-M-KD-regering får man hoppas att de utsatt på universiteten kopplar på genomströmning när de måste lyssna på dylikt dravel och lär sig rapa upp rätt svar när de blir tillfrågade. Så gjorde folk öst!

 • Känner inte igen mig trots att jag spenderat 6 år i den akademiska världen. Det du anser vara självklarheter var även självklarheter för oss, men ett Universitet som KTH kan behöva en avhyvling med tanke på deras elitistiska tankesyn som satt de på oförtjänt piedestal likväl som penalistiska internat. En skola behöver styrning som gagnar jämlikhet för att fungera, då kan man oavsett politisk åsikt mötas i intressanta diskussioner. Då kan man upptäcka att man har både röda och blå åsikter. Man kan upptäcka att ens kommande bästa vän har helt anses politiska åsikter.

 • Henrik, aven om jag i allmänhet gillar dina videor och mer ofta än inte håller med dina poänger så måste jag tyvärr säga att historiebeskrivningarna du presenterar ofta är undermåliga eller felaktiga. Få om enda någon västerländska tänkare, varken under antiken eller medeltiden, trodde att jorden var platt och ordet universitet har ingen ursunglig koppling till begreppet universum. När det latinska uttrycket universitas(som begreppet universitet kommer ifrån) började användas vid universitetens uppkomst under högmedeltiden syftade ordet endast till en grupp människor med gemensamma mål och hade inga vetenskapliga associationer. Påståendet om att den vetenskapliga revolutionen/upplysningen ersatte bibeln med vetenskapen som den främsta kunskapskällan är också ett tveksamt påstående. De medeltida skolastikernas främsta(om än ända) kunskapskälla om hur naturen fungerade var Aristoteles texter vilka de medeltida teologerna ofta tolkade bibelns texter ur. Även din beskrivning om katolska kyrkans historiska relation till heliocentrismen är tveksam och i bästa fall mycket förenklad. När Coprenicus "Revolutions of the heavenly spheres" publiserades i mitten av 1500-talet lästes den flitigt över hela Europa. Boken hamnade under katolska kyrkans censur(dvs man tvingade att vissa påståenden behövde ändras) av Katolska kyrkan år 1616 vilket till stor del berodde på kyrkans pressade situation av reformationen och det 30-åriga kriget och den strikta synen på bibeltolkning som kyrkan införskaffade som en reaktion på utvecklingen(samt även på dispyter som Galileo hade gett sig in i). Hade boken publiserats under 1300, eller 1400-talet då kyrkans traditionellt mer öppnare hållning till bibeltolkning rådde hade kontroversen med största sannolikhet aldrig inträffat vilket kan ses i hur frågan om huruvida jorden rörde på sig diskuterades av medeltida tänkare om Jean Burridan och Nicholas Oresme. Fortsätt jättegärna publisera dina videor men var gärna försiktig med att göra historiska påståenden och läs gärna vetenskaplig historisk litteratur inom det området du refererar till innan du gör en liknelse från det.

 • 3:12, vet inte om det är en pun eller inte, haha. "Something as concrete as concrete" liksom... En lycklig olycka..?

 • För några år sedan bestämde Statsvetenskapliga institutionen i Lund att minst 40% av litteraturen på varje kurs skulle författats av kvinnor. En lektor som inte kunde uppbringa så många kvinnliga författare fick lägga till en bok av feministen Judith Butler - en bok som inte har något alls med hans kurs att göra. Det bråkades lite hot och dit, och till sist kontaktade någon Butler själv. Denna internationellt hyllade feminist tog absolut avstånd från dessa dumheter! Hon förstår tydligen ett och annat om akademiska värden som håller på att gå förlorade i Sverige, i feminismens namn. Lol.

 • 👍👍

 • En sak till som inte (tillräckligt) kom upp.. Just nu har vi en viss värdegrund. Med några andra riksdagsvalvinnare kan vi ha en helt ANNAN värdegrund... Då är det väldigt dumt att ha skrivit in detta i lagen.

 • Stort tack Henrik! Fantastiskt viktig video.

 • Jag tror att Henrik fått det bakvänt, det är universiteten som är grogrunden för vänsterrörelsen med dess censur och verklighetsfrånkopplade post-modernism. Det är universiteten som styr politiken längre och längre åt vänster. Politikerna citerar "forskarna" när de inför sina alltmer totalitära åtgärder. Forskarna och professorerna likriktar som Henrik märkt varandra till ideologin genom peer-review. Eftersom högern är mer rationell och villig att kompromissa så rör sig politiken alltid åt vänster. Det är en naturlig följd av demokrati.

 • Om Nobelpriset finns kvar i framtiden - vilka pris kommer då att delas ut? Mångfaldspriset går till .....

 • Har följt dejj länge Henrik... & uppskattar din underfundighet & utforskande iver. Vill dock plantera ett frö... Tänk om Kopernicus hade fel? Empiriska bevis äro svårfunna på hans teori... Har ej lyckats iallafall.. Tvärtom. Förespråkar fundamental forskning 😏 Ha det gott!

 • "Your thoughts are hurting my feelings"

 • Ja, men det är sämre än som så, Henrik Jönsson: staten dikterar också vad man får forska i genom att kontrollerar en stor del av forskningsfinansieringen. (Det fungerar kanske i vissa delar av naturvetenskapen men sämre i socialvetenskapen och i humaniora). Ska man forska i saker som inte bestäms av staten får man göra detta på fritiden, vilket i stor grad förklarar varför det kommer så lite nyttig samhällskritik från universiteten. Det är ett effektivt system för att motarbeta all seriös samhällskritik, om nån vanlig person försöker säga något kritiskt får han veta att han inte är expert/professor och professorn får ingen tid till att lösa problem som inte tjänar den sittande regering. I ett land med en minuskull intellektuell klass och en indoktrinerad journalistkår blir resultatet förödande för debattklimatet.

  • Snart på ett universitet nära dig: Krig är fred, frihet är slaveri, okunnighet är styrka.

 • Det är skrämmande att vetenskapen blev politisk !! Marksizmen går över institutionen !! Det är slut på demokrati !! Det är rena kommunismen !! Alla blir tvingade tänka , tycka ,sega samma !!! Det känner jag igen från kommunistisk ockupation !! LGBTQ , ANTIFA , BLM , Feminister , ekoterrorister och Greta är betalda aktivister av Globalister .

 • När jag var ung talade man om att alla demokratier faller förr eller senare. När jag hör denna video så känner jag att det är närmare än vad jag väntat. Kanske till och med jag kommer att få uppleva det. Många steg har redan tagits. Mitt favorit uttryck är: Jag delar inte din åsikt, men jag är beredd att dö för din rätt att uttrycka den.

 • Kom inte med en massa hatfakta och logik nu Henrik! Det är 2021 Nu och vi måste acceptera att 2+2=5 för du är väl inte intolerant?

  • Snart på din skola nära dig: Krig är fred, frihet är slaveri, okunnighet är styrka.

 • Det är så här mjuka diktaturer inleds, gott folk

 • Om fosterlandet ska repareras börjar den processen i utbildningssystemen och i Public Service. Vänsterextremismen måste bort. Men tyvärr så har vi antagligen passerat den punkt där Sverige kan repareras. Sverige RIP.

 • Att Sveriges regering är emot fritt tänkande skulle kunna förklaras med att deras egen ideologi i grunden inte går ihop logiskt. Socialism motiveras nämligen med känslor. Logiken hade väldigt snabbt kunnat konstatera att varenda socialistisk stat till slut fallerar. På samma sätt vägrar de vänsterliberala att debattera sakfrågor. Och de censurerar media, anstränger ihjäl sig med mängden propaganda från dagis till doktorsgrad. Det krävs ett ständigt tryck av korrigerande av männiksors tankar för att upprätthålla illusionen av att Sverige skulle vara någon sorts utopi, när i stort sett varenda samhällsfunktion är eftersatt och i kris. Eller att upprätthålla bilden av att patriarkalt förtryck och rasism är vårt samhälles största problem. De har helt enkelt ett helt irrelevant narrativ.

 • Var med om det när jag pluggade till ingenjör för ca 10 år sedan. Det ända jag minns var att vi fick "lära oss" som jag minns, var att ångmaskinens rörelse är en symbol för mäns sexualitet Detta var under en påtvingad genuslektion.

 • Tack för ännu en bra video

 • 2 + 2 = 5. Den som inte tror det är rasist.

 • Det blir liksom lite medeltid igen. Dagens Galileo skulle säga i stort sätt samma sak igen: Oj Jupiter har månar och dom kretsar runt Jupiter. Kommer jag att bli straffad av prästerskapet om jag går ut och säger detta? Fast han var tillräcklig modig/vansinnig och gick ut med sanningen. Det kostade honom nästan livet.

 • Concrete som betong , HaHa roligt .

 • :-)

 • Den som först för sin talan har rätt - tills han möter motpartens frågor. (Ordspråksboken 18)