JULKALENDERNS MORAL: Skattefinansierad ideologiproduktion

Publicerades den 4 dec 2020
Patriarkalt klassförtryck angrips i år i BÅDA public services julkalendrar.
Är detta uppbygglig folkbildning mot förtryck, eller ensidig, skattefinansierad ideologiproduktion för barn?
Vad säger den moral julkalendrarna uttrycker om vår samtid - och vad blir konsekvenserna av att skattefinansierad media ägnar sig åt ideologiproduktion? Dessa frågor tar jag upp i veckans video.
KÖP MIN T-SHIRT “Demokratins förgörare” här:
👕 bit.ly/2LaqAry

STÖTTA MIN VIDEOPRODUKTION:
----------------------------------------------------
🥇 Stöd mig via Patreon:
www.patreon.com/HenrikJonsson
📞 Stöd mig via Swish: 1234 12 75 02
🅿 Stöd mig via PayPal: henrik@henrikjonsson.com
FÖLJ MITT VECKOBREV:
💌 mailchi.mp/7f8b9bed9375/henrik
Innehållsförteckning:
00:00 - Intro
01:33 - Reklampaus
01:57 - Intro fortsättning
02:40 - Julkalenderns moralhistoria
05:23 - Politiseringens återkomst
08:40 - Nidbilden av framgång
16:10 - Mytens makt
KÄLL-LÄNKAR:
-------------
Aftonbladet om julkalendern:
www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/a/1BBg9Q/mirakel-ar-tva-julkalendrar-i-en--med-sno-och-utan
Om Arketyper:
sv.wikipedia.org/wiki/Arketyp

Kommentarer

 • Jag tycker nog att du inte riktigt träffar rätt den här gången. För nog var det väl så i början av 1900-talet att arbetares rättigheter var rätt ordentligt satta på undantag. Det är väl ingen nidbild som ges utan en ganska korrekt skildring av hur det fungerade på den tiden. Arbetare som bodde i små usla kyffen, dåligt med mat och pengar samtidigt som godsägare vräkte sig i överflöd. Jag förstår inte riktigt hur du menar att det skulle vara en politiserad nidbild som inte skulle stämma med verkligheten på den tiden det utspelas?

 • Då jag har en dotter var jag så att säga "tvungen" att titta på det mesta av julkalandern i TV... och jag är glad att hon är endast 3½ år... för hon är för ung för att fatta propaganda än... men jag kommer definitivt att anse allt som kommer från SVT/SR är PG (Parental Guidance) framöver.

 • 10:57 Frygien!? nähädu Henrik: Om Tomten enligt Åhléns och andra "woke" institutioner och privatpersoner kommer från Turkiet så borde du säga att Midas kom från Turkiet. Fotnot: St: Nicholai levde och verkade i Lykien.

 • Att vänsterliberalismens fiende är en nidbild så är det väl för var och en nu uppenbart att deras kamp är den mot deras egenhändigt byggda halmgubbe.

 • Anledningen till att stora företagsägare fortfarande målas ut som giriga är väldigt simpelt: de har makten att dela på hela eller delar av vinsten med de som producerar mervärdet, men de gör det inte, utan överberikar sig själva samt kommer med olika bortförklaringar till varför de måste göra så, år ut, år in. Tänk själv ett stabilt bolag som gör vinster år ut, år in samt har funnits i decennier, men väljer att inte ens dela en bråkdel av vinsten med de som producerar mervärdet, om det inte är definitionen av girigt så vet jag inte vad... Sen kan man försöka hitta lustiga underhållande förklaringar i historien o.s.v., men det är bara att lägga rök över problemet... Jag är övertygad om att om företagen skulle dela på en del av vinsten med de som jobbar där så skulle det bidra till att fler skulle brinna för sitt jobb (går det bra för företaget visas det i utdelningen och tvärtom) utan att företagsamheten skulle hotas. På samma sätt kan man motivera lägre lön med större del av vinsten och undvika årliga automatiska löneförhöjningar även om bolaget går dåligt....

 • Tack för att du citera några Jesu ord som har revelans ännu i denna dag!

 • Dom senaste 4-5 Julkallendrarna har varit genomsyrade of vänstervriden propaganda.

 • Jag tycker att ideologiproduktion ska tillåtas, men inte av staten. Isådanafall ska alla ha friheten att kunna välja vilken produktion man vill betala för och ta del av. Om jag vill se och betala för en julkalender som påtalar fördelarna med exempelvis liberalism och hur det bidrar till samhällsnytta ska jag kunna göra det och inte tvingas behöva betala för något jag inte vill se. Låt varje människa välja själv vad de vill se på och vad de vill betala för.

 • Ha en 17 månaders dotter, och under Corona har utbudet av aktiviteter varit minst sagt skralt. I somras anordnade i alla fall svenska kyrkan så kallad rytmik vilket är en sorts bebis/barndans. Sen blev restriktionerna hårdare och allt ställdes in, med de har haft några digitala framföranden. De har tydligen HBTQ-certifierat sig nyligen, och det är så viktigt så de har valt att smycka ut inredningen med regnbågar överallt. Är det ändå inte lite magstarkt att försöka tuta i 1,5 ett politiskt budskap? Vad hade föräldrarna sagt om det var tex M flaggor istället? Eller en företagslogotyp? Att förmedla budskap till så unga är en känslig fråga, något som antagligen kyrkan själva inser, de har inte ens med ett kors i bild. Jag vet inte, kanske överreagerar jag, kanske tycker de bara att det är fint med orden ”allas lika värde”, men för mig är det svårt att veta vad de egentligen menar. Oavsett reagerade jag första gången jag såg det på att man väl ändå hade lagt av med tydligt politiserade barnprogram redan på sent 70-tal. fb.me/e/1Mma2DLs4

 • Propaganda till barnen, det är så tragiskt det kan bli. SVT måste läggas ner eller låta sig finansieras som alla andra reklamkanaler. Det är det enda demokratiska beslutet som kan ske.

 • I don't think you could fit more teeth in this guys mouth. Also, he has some traits consistent with fetal alcohol syndrome.

 • Avundsjuka inför medmänniskor som har lyckats i livet är en dålig egenskap.

 • Som utlandsboende är jag glad att vara begränsat skattskyldig i Sverige 🙂

 • På ”lyckokolbiten” syns en plakett med graveringen no. 1 - en inte så subtil referens till Joakim von Anka och hans no. 1 dime.

 • Klasskamp eller ej, men det kan knappast ha gått någon förbi att SVT’s julkalender är ren vänsterpropaganda. Greta Thunberg nämns redan i första avsnittet, kolkraft (dvs all form av fossila bränslen) är dåligt, vi får ingen snö till jul pga klimathotet, kvinnor är förtryckta, två män hånglar i en rulltrappa, kapitalister är ondskefulla svin, osv.

 • Broster Broster skulle varaen del av julevangeliet i modern tappning. Istället för stall till åsnan så var det en bilverkstad. Claire Wikholm var Jungfru Maria. Mer kommer jag inte ihåg.

 • Min far har varit präst i Spanien både på Gran Canaria och i Fuengirola. SVT Julreportage från Fuengirola var bland det med politiskt förvrängda varit med om. Efter redigering så var det bara kvar ett elände med alkohol ensamhet och snyftvals att alla längtade hem till Sverige. Allt positivt som vänskap, Sveriges största utlandsskola och att alla som njöt av det spanska samhället var bortklipt

 • Bara det att de sprider vanföreställningen att "du kan bli vad du vill" nej, det kan du inte, du har inte fysiska förutsättningar för vissa jobb, och kvoteras du in på dessa jobb utgör du ett problem för dina arbetskamrater, och i värsta fall, ett hot mot dina arbetskamraters säkerheter.

 • Vänstern behöver lära sig att världen ÄR rättvis, i slutändan får varje vuxen människa exakt det de förtjänar genom sina val i livet. Den late och oföretagsamme blir fattig, den som anstränger sig och har framåtanda går det bra för. Det är aldrig någon annans fel att du är fattig, och du har inte rätt till någon annans pengar bara för att du har gjort val som gjort dig fattig.

 • All skatt är väl tvångsfinansiering och därmed omoralisk, eller?

 • Bara konservativa tar julkalendern på sånt överdrivet allvar. Det är ett barnprogram !? Men jag är väl indoktrinerad av Staffan Westerberg...

 • Att 'upplysa alla om hur den hemlighet förvaltas, som från evighet har varit dold i GUD, alltings Skapare. Så skulle GUDS vishet i sin mångfald nu genom församlingen göras känd för härskarna och väldigheterna i den himmelska världen. Detta var det eviga beslut som han utförde i Kristus Yeshua, vår HERRE.' Vad här syftas har blivit avslöjat i Ef. 1:9,10: 'För oss har GUD låtit få veta sin viljas hemlighet, enligt det beslut som han hade fattat i Kristus, den plan som skulle genomföras när tiden var fullbordad: att i Kristus sammanfatta allt i himlen och på jorden. GUD har alltså beslutat att allt skall läggas under Jesu Kristi fötter. Att Kristus skall regera också på jorden i ett rike, där GUDS vilja sker på samma totala, fullkomliga och suveräna sätt, som det sker i himmelen. Yeshua är världens enda hopp! Då måste han bli erkänd som dess enda HERRE. Som Yeshua HaMassiachs (Kristi) församling kan vi inte nöja oss mindre än GUDS rike och hans rättfärdighet, som en definitiv ny världsordning. 'Såsom i Adam alla dör, så skall också i Kristus alla göras levande. Men var och en i sin ordning: Kristus som förstlingen och sedan, vid hans ankomst, de som tillhör honom. Därefter kommer slutet, då han överlämnar riket åt GUD, Fadern, sedan han gjort slut på varje välde, varje makt och kraft. Ty han måste regera tills han har lagt alla fiender under sina fötter. Som den siste fienden berövas döden all makt, ty allt har han lagt under hans fötter. Men när det heter att allt är lagt under honom, så är det uppenbart att den är undantagen som har lagt allt under Kristus. Och när allt har blivit lagt under honom, då skall Sonen själv underordna sig den som har lagt allt under honom, för att GUD skall vara allt i alla.' (1 Kor. 15:22-28) Av dessa Ord förstår vi, att det mål GUD har i sikte är att bryta ner allt uppror och alla makter, som ifrågasätter GUDS suveränitet, för att slutligen GUD skall bli 'allt i alla'. Jesus sitter på tronen och Fadern verkar för att alla skall erkänna Sonen som konung. 'GUD har upphöjt honomöver allting och gett honom det namn, som är över alla andra namn, för att i Yeshuas namn alla knän skall böja sig, deras som är i himmelen och deras som är på jorden och deras som är under jorden, och alla tungor skall bekänna GUD Fadern till ära, att Yeshua HaMassiach är HERREN.' (Fil. 2:9-11) Jesus har framburit ett enda syndoffer för alla tider, och han har satt sig på GUDS högra sida och väntar nu på att hans fiender skall läggas som en fotaball under hans fötter.' (Hebr. 10:12,13) 'Allt har du lagt under hans fötter. När han lade allt under honom, utelämnades inget, allt skulle vara lagt under honom. Ännu ser vi inte allt vara lagt under honom. Men vi ser Yeshua...' (Hebr. 2:8,9a). Yeshua har genom sin död 'gjort dens makt om intet, som hade döden i sitt våld, det vill säga djävulen' och han har avväpnat furstarna och väldigheterna i ande-världen och låtit dem stå till skam inför alla'. GUD har gett sitt erkännande till Yeshuas fullbordade verk och gjort 'Honom till HERRE och MESSIAS' (Herb.2:7; Apg. 2:32-36). I kraft av GUD, Faderns erkännande sitter han på Faderns högra sida. I denna upphöjelse har GUD satt Honom till ett huvud över allting. Genom GUD, Faderns erkännande och upphöjelse är allt lagt under hans fötter. Medan Yeshua sitter på tronen och regerar, pågår striden i himla-rymdena mellan mörkrets rike och GUDS rike! Satan vill inte erkänna sig besegrad, efter-som han fortfarande kan hålla vissa fästen på jorden genom människor som följer 'fursten över luftens härsmakt, den andemakt som är verksam i olydnadens söner (som inte har kommit tillbaka till GUD för att få sin ande åter levande och för att kunna skåda in i den Andliga världen)' (Ef. 2:2).På grund av den ställning GUD har gett människan på jorden, har han valt att föra striden genom människor som känner till hans vilja och som är underord-nade den fullkomligt. Det är här församlingen kommer in som ett led av GUDS strategiska plan att upprätta sitt rike på jorden. Församlingens uppgift är att göra anspråk på GUDS rättigheter och genom den helige Andes kraft slå ner Satans fästen och befria skapelsen, som varit ockuperade av ondskans andemakter. På varje område: 1.Församlingen, 2. Familjen, 3. Utbildningen, 4. Regeringen, 5. Media, 6. Finanser, 7. Handeln. Varje område, där Jesus inte är erkänd som Herre, är det försam-lingens uppgift att utlösa Guds kraft och göra Satans makt om intet. Gud kommer att verka med församlingen på jorden mot alla makter, som rest sig mot Sonen! Framför allt: det på-går ett Mediakrig och ett Ekonomikrig! Dessutom pågår det ett krig mellan POLITIK mot PROFETIAN. Denna strid pågår intill dess att evangelium blivit predikat för alla folk - evangelium om Riket - Budskapet om att Yeshua är HERREN. Slutligen begär församling-en Kung Yeshua tillbaka till jorden. Därmed går vi in i slutfasen, som inleds med Yeshuas till-kommelse, med att de som dött i Kristus uppstår och med att de som lever 'och hör honom till' upptas. Därefter kommer den slutliga uppgörelsen med alla hans fiender, vilken slutar med att allt motstånd är brutet och Kristi herravälde är erkänt i hela univer-sum. Det som Kristus då regerar över, överlämnar han så till Fadern. SE på den Underbara December (JULEN) och den Förunderliga Januari som vi har framför oss. WOW! NI kommer att se att 'dessa ledare' som fört er vilse, får sina domar! WOW!

 • Henrik, tittar på nyheterna där som så ofta skolan och dess usla resultat diskuteras. Den gemensamma nämnaren, i mina ögon är självklart Socialdemokraterna i första hand men också Anna Ekström som i nästan tio år varit ansvarig för skolan i Sverige. Först som Generaldirektör för Skolverket sedan 2011 och sedan som Utbildningsminister sedan 2015. Hon har inte åstadkommit något överhuvudtaget på nästan tio år. Gräv gärna vidare i denna skandal. Som du brukar säga, som ansvarig chef i mitt företag hade hon fått sparken för länge sedan.

 • Försvaret ang. ”Den onde rike mannen” hade kommit bättre från en person som inte på podcast sagt att han aktivt motverkar att anställda ska vara fackligt anslutna. När du sen går vidare med att använda Bill Gates som ett exempel på ”den nya goda rika mannen” tappar du mig helt. Så mycket skit som omger den mannen. Antingen har du inte gjort någon research över huvud taget eller så antar jag att du tycker hans framsteg inom att ”skapa hälsosamma marknader för vaccin” är en entreprenörs våta dröm. Jisses.

 • Henry Ford, Bill Gates som goda entrpenörer---det är väl åndå lite magstark.

  • Och vad är ditt problem med Henry Ford? Han gav jobb åt, och satte därmed mat på bordet för hundratusentals människor över hela världen.

 • Henrik, jag har följt dina avsnitt i drygt tre år nu. Det här avsnittet hamnar med all säkerhet på min topp-5 lista då det påvisar att regimen använder alla upptänkliga medel för att befästa sin ideologi. Btw, din intervju tidigare i höstas med Jan Emanuel och Jimmie Åkesson bekräftade kvalitén i ditt arbete på ett fantastiskt sätt. Fortsätt så!!

 • Vad heter den Norrbottens järn låten du använde ett kortklipp av

 • När jag gick på dagis på 70-talet blev vi matade med vänsterpropaganda som ”Kåldolmar & Kalsipper” av Nationalteatern. Lyckligtvis blev jag höger ändå. :)

 • Briljant!! Henrik jag dubbar dig här med till en intellektuell folkbildare i sanningens tjänst!

 • "samhällsnyttig" ser att jag har hamnat på högerpropaganda.

 • Vad bra att det inte bara var jag som störde mig på så mycket med den här julkalendern. De som har skrivet manuset gömmer definitivt inte propagandan.

 • Jorden har blivit orenad under sina invånare, ty de har överträtt Guds undervisning, kränkt Lagarna och brutit det eviga Förbundet.(Jes 24:5) De smädar allt som de inte känner till, liksom djur utan förnuft, och vad de med sina naturliga (fem) sinnen kan fatta, det förstör de sig med. (Jud 1:10)Vi vet att Lagen är god, om man brukar den rätt och inser att den inte är till för rättfärdiga utan för laglösa och upproriska, gudlösa och syndare, ogudaktiga, oheliga och oandliga, för dem som misshandlar sin far och mor, för dråpare, för dem som utövar otukt och homosexualitet, för slavhandlare, lögnare, menedare och för alla som står emot den sunda läran - detta enligt det evangelium om den välsignade Gudens härlighet, som har anförtrotts åt mig. (1Ti 1:8-11) Detta är vad den ogudaktiga människan får av Gud, den lott Gud har bestämt. (Job 20:29) Låt dem komma och förkunna för oss vad som skall ske. Var finns era tidigare utsagor? Lägg fram dem, så skall vi ge akt på dem och se efter hur de har gått i fullbordan. Eller låt oss höra vad som skall komma. Tala om vad som skall hända i framtiden, så att vi kan se att ni är gudar. Gör något, vad det vara må, så att vi alla häpnar när vi ser det. Men se, ni är mindre än ett intet, ert verk är ingenting alls. Den som väljer er är avskyvärd. (Jes 41:22-24) Världens människor avslöjar detta faktum med triljoner och åter triljoner ord. Tomma ord. Negativa ord. De kan inte förstå, att man med negativa ord inte skapar utan att man förstör! Ordet var ju inte ämnat att användas på detta sätt, utan man skulle skapa sin egen framtid med Ordet, framtiden som varar i all evighet. Människan, som lever genom sina fem sinnen, och tror att det hon: ser, hör, smakar, luktar och känner, är den verkliga världen. Vad en sådan person inte förstår, är att hon med sina tankar, ord och gärningar förstör GUDS fantastiska skapelse. De katastrofer vi ser omkring oss i världen, är just på grund av dessa vad Bibeln kallar ogudaktiga männis-kors tänkande, talande och handlande. För somliga har tiden blivit något som man skall slösä bort genom att kunna göra så mycket som möjligt i den fysiska världen, men det är att ha fullständigt missförstått allt. När man möter dessa människor, måste man vara väl förberedd, för att inte bli förgiftad av de föroreningar som deras tankevärld inrymmer. Tankar är rötterna och rotsystem i de träd som dessa tankar har åstadkommit. Allting börjar ju med en tanke. Och dessa onda människornas hela tankevärld omfattar endast att försöka finna fel på allt, de söker bara fel, de som inte tänker som de, de måste ha fel, och de som försöker att undervisa dem, de har ju också fel, MEN i Universum FINNS INGA FEL, när dessa felsökare är borta (antingen tagit emot frälsningen, eller till motsats, fyllt sina synders mått, en yttersta nivå, där omvändelsen inte längre kan ske, därför att man blivit fullkomligt likgiltig för allting), kommer de som har valt Livet att det inte fanns något fel i Universum. GUD anförtrodde åt människan själv att ta ansvaret, vårda om, utveckla och fullända sin kallelse. GUD gav oss Livet, den fria viljan och gåvan att kunna tänka, och han gav oss Ordet, som skulle frambringa allt. GUD kunde inte skapa en människa som inte kan tänka. Han har ju ingen användning för robotar. Det är bara Satan som behöver Zombies (individer som inte kan tänka, framför allt i regeringsställning). GUD gav oss vår individu-alitet (individualitet = att själv, fritt, kunna tänka), vår frihet att välja, och alla de andra förmågor, samt han satte oss mitt i bland stora naturresurser för att vi skulle kunna full-borda våra drömmar och vår destination. GUD gav människan den fria viljan! Den fria viljan + samvetet. Om man tänker efter, så måste man dra den slutsatsen, att ingen kan, med rent samvete påtvinga någon annan något. Inte ens utbildning, eller arbete eller något annat. Det är inte frågan om att uppfylla ett behov: "Du har behov av att lära något" och "Vi har skolan och materialet", eller "du behöver arbete och vi har en plats att erbjuda". Nej! Det är en fråga om att finna Livet och med Livet sin kallelse. Eftersom den ende som kan lära oss något som är till nytta, är den helige Ande. Och då är det inte frågan om att samla införmation utan att finna det Sanna Livet och Gemenskapen med GUD. Den ny-skapade anden = Gemenskap med GUD + Samvete + Intuition! GUD talade allting till existen och gav oss lagarna för att vi skulle förvalta skapelsen, tills hela jorden skulle vara som Edens lustgård: GUD gav människor gåvor: visa människor i sin församling, för att lära de andra vad GUD hade befallt dem att göra: Gå därför ut och lär alla folk, och döp dem i Faderns och Sonens och den Helige Andes namn, och lär dem att hålla allt det jag har befallt er. Och se, jag är med er alla dagar intill världens ände. (Mat 28 :19-20) Står det inte skrivet i er lag: Jag har sagt? (Joh 10:34 b) och Skriften kan inte göras om intet. (Joh 10 :35) HERREN Sebaot har svurit och sagt: Sannerligen, som jag har tänkt, så skall det ske, det jag har be-slutat skall bli verklighet. (Jes 14:24) Vi fick var och en den fria viljan att välja, vad vi än önska-de, och den som har varit lydig för de lagar som skulle frambringa alla GUDS löften, har verkligen varit välsignad och framgångsrik. Men alla valde inte GUDS plan för skapelsen, och p.g.a. den fria viljan Han gav oss: Han har under gångna släktled tillåtit alla hednafolk att gå sina egna vägar. (Apg 14:16) Då lät jag dem gå i sina hjärtans hårdhet, de fick vandra efter sina egna planer. (Psa 81:12) Därför (p.g. a den fria viljan som GUD gav människan) utlämnade GUD dem så att de följde sina egna begär och bedrev allt slags otukt och förnedrade sina kroppar. (Rom 1:24) GUD utlämnade dem till skamliga lidelser. Deras kvinnor bytte ut det na-turliga umgänget mot det onaturliga. På samma sätt övergav männen det naturliga umgän-get med kvinnan och upptändes av begär till varandra. Män bedrev otukt med män och fick själva ta det rättvisa straffet för sin förvillelse. Och eftersom de inte ansåg det vara något värt att ha kunskap om GUD, utlämnade GUD dem åt ett ovärdigt sinnelag (sina egna ruttna tankar), så att de gjorde sådant som är mot naturen. De har blivit uppfyllda av allt slags orättfärdighet, ondska, girighet och elakhet, de är fulla av avund, mordlust, stridslyst-nad, svek och illvilja. De skvallrar och förtalar, de hatar GUD och brukar våld. De skrävlar och skryter och tänker ut allt ont. De lyder inte sina föräldrar, är oförståndiga och trolösa, kärlekslösa och hjärtlösa. Sådant gör de, fastän de mycket väl känner till GUDS rättvisa dom, att de som handlar så är värda döden. Ja, de samtycker också till att andra gör det. (Rom 1:26-32) De ondas väg är som djupaste mörker, de märker inte det som vållar deras fall. (Ord 4:19) Dessa människor är som oförnuftiga djur, av naturen födda till att fånga och döda. De smädar vad de inte känner till och kommer att gå under genom sitt förfall. Som djur skall de också gå under. (2Pe 2:12) De smädar allt som de inte känner till, liksom djur utan förnuft, och vad de med sina naturliga (fem) sinnen kan fatta, det förstör de sig med. (Jud 1:10) De på-stod att de var visa, men de blev dårar. (Rom 1:22) Orenheten drar dem i fördärvet, i fruktans-värt fördärv. (Mik 2:10 b) Förgänglighet är de, ett verk som väcker åtlöje. När straffet kommer över dem, förgås de. (Jer 10:15) Se, Faderns stormvind, full av vrede, bryter fram, en härjande storm! Över de ogudaktigas huvuden virvlar den ner. Faderns brinnande vrede skall inte vända åter, förrän han har utfört, ja, förrän han har fullbordat sitt hjärtas tankar. I den yttersta tiden skall ni förstå det. (Jer 30:23-24) Ty de onda skall utrotas, men de som väntar på Fadern skall ärva landet. Ännu en liten tid och den ogudaktige finns ej mer, när du ser efter hans plats är han borta. (Psa 37:9-10)

 • Jönsson är inte liberal - han är nyliberal, dvs för nyfeodalism. De klassiska liberalerna, såsom Adam Smith, Stuart Mill, Ricardo etc hade ett mervärdesbegrepp långt före Marx och kunde skilja på produktiv ekonomi och parasitära "yrken" som suger ut den reella ekonomin. De klassiska liberalerna ville bort från det feodala samhället där feodalherren satt på slottet oh pillade naveln medan han sög ut de livegna bönderna. Stuart Mill skrev t.ex att inkomster i sömnen skulle skattas maximalt. Adam Smith skrev en lång lista på yrken som han tyckte levde som parasiter (på Smiths lista finns även clowner nämnda, vilket borde passa in på Jönsson). För de klassiska liberala ekonomerna var en "fri marknad" en marknad befriad från sådan parasitism. För Jönsson är en "fri marknad" en marknad där parasiter får härja fritt - dvs motsatsen. De rika i dagens ekonomi har till största delen fått sina rikedomar framför allt genom finansiell spekulation som inte lett till något produktivt. Uppfinnaren av BNP -begreppet, Simon Kuznets, ansåg inte att den finansiella sektorn överhuvudtaget skulle räknas in i BNP då han ansåg att dessa "entreprenörer" inte skapade något av värde för samhället i form av varor och tjänster. Enligt Kuznets suger den finansiella sektorn (banker, börsspekaltion etc) ut den reella produktiva ekonomin. Jönsson vill i god Orweliansk anda sudda ut ordet "spekulatör" och ersätta det med ordet "entreprenör". Att spekulera är ju i sig ingen produktiv aktivitet - tvärtom var den typ av inkomster i sömnen som Stuart Mill ville skatta maximalt. Den ofrihet som de klassiska liberalerna Mill, Smith, Ricardo etc såg i att få inkomster i sömnen (dvs arbetsfria inkomster) ser Jönssom som "frihet" - en total orweliansk omskrivning av de klassiska liberala ekonomernas åsikter mao. Sverige är det land i OECD där klyftorna ökar mest och det är inte de som arbetar inom den produktiva sektorn som får en större del av kakan - tvärtom är det de som fått sina inkomster i sömnen genom framför allt finansiell spekulation som tagit en allt större del av kakan. Resultatet blir Jönssons nyfeodala idealsamhälle där den reella ekonomin sugs ut av den parasitära delen av ekonomin. Sverige har avindustrialiserats då den parasitära delen av ekonomin gjort Sverige till ett högkostnadsland - nyliberaler kallar denna självmordsbenägna form av ekonomi mot ett nyfeoadalt samhälle för "det postindustriella samhället" (Ricardo beskrev redan 1817 denna ekonomiska självmords-process). Så summa summarum är inte Jönsson någon liberal - han är en jönsclown som får sina pengar i sömnen genom att bladdra ihop dynga som ovan . Även Adam Smith skulle med med all sannolikhet klassat honom såsom den clown han är (författare fanns förövrigt också med i Smiths lista på oproduktiva yrken - att, såsom Jönsson, bladdra skit i video efter video, är om möjligt än mindre produktivt).

  • Kolla här. Jönsson är ju emot facket samt kollektivavtal och han hyllar Apple i videon såsom världsförbättrare. I Indien förstör arbetarna (dvs de ideala slavarna utan rättigheter i Jönssons utopi) en Apple-fabrik då de bara får 7 dollar i månaden i lön. Antar att Jönsson vrider sin kapitalistmustasch i vrede över att arbetarna organiserar sig och gör uppror - de ska veta sin plats i Jönsson nyfeoala ordning! Som sagt, Jönsson är ingen liberal - han är en hycklande fåne! senewss.info/slow/r8epe7WUmMuqaMQ/video

  • "Kommunisten" (enligt Jönssons totala historielöshet) Stuart Mill ord om att få inkomster i sömnen: "“If some of us grow rich in our sleep, where do we think this wealth is coming from? It doesn’t materialise out of thin air. It doesn’t come without costing someone, another human being. It comes from the fruits of others’ labours, which they don’t receive.”" Ett till "kommunist"citat från Stuart Mill: "”They grow richer, as it were, in their sleep, without working, risking, or economizing. What claim have they, on the general principle of social justice, to this accession of riches? In what would they have been wronged if society had, from the beginning, reserved the right of taxing the spontaneous increase of rent, to the highest amount required by financial exigencies?” Ekonomiprofessor och "nobelpristagaren” Angus Deaton menar också att dagens ekonomi grundar sig mest på parasitism (dvs motsatsen till jönserierna Jönsson hissar ur sig): ”That is, the fact this economy isn’t what we’ve been told. In reality, it’s largely a rent-seeking based system, in which a meaningful percentage of the people who earn the most money are not only not adding value to society, they’re in fact parasites feeding off the general public.”

  • När Jönsson drar upp Steve Jobs och Bill Gates som entreprenör/innovatör som en motpol till statlig innovativ impotens så är även det en orwelliansk omskrivning. Varenda del i en Iphone är komna från statligt drivna projekt (t.ex som NASA drivit). Det samma gäller de datorer som kör Bill Gates operativsystem. Visst, Jobs plockade ihop delarna men han har inte uppfunnit ett skit av det som finns i en Iphone. Storföretag har i allmänhet idag ett så kortsiktigt perspektiv som de tre månadernas kvartalsrapporterna för att tillgodose aktieinnehavarnas krav. Att kortsiktigt mata finansiella parasiter (aktieägarna) så att dessa kan få inkomster i sömnen är mao i de flesta fall storföretagens första och främsta mål. Storföretagen överlåter åt staten att ta riskerna genom att låta staten finansiera grundforskning som tar lång tid och har oviss utgång. Socialisering av riskerna för att aktieägarna inte ska riskera bli av med sina utdelningar i sömnen mao. Och, nä, klassiska liberaler, såsom Mill och Smith, hade inte gillat detta upplägg som Jönsson avgudar.

 • Är det fortfarande någon som tittar på svt? (Jo jag vet att det finns😉)

 • Att du inte både kan älska Gud och mammon . Påminner om den svenska utrikespolitiken där export och affärer ser ut att vara viktigare än mänskliga rättigheter . Man gör affärer med diktatorer som gör hemska saker mot sina egna invånare .Sedan så skyller man ifrån sig och säger Jo vi har pratat om mänskliga rättigheter . Oavsett om det gäller China eller Iran

 • Ni är så gulliga. Jag känner både en logoped och en tandläkare. Hör av dig.

 • Den här videon är genial!

 • Opartiskhet och objektivitet samtidigt som lärande för livet vore på sin plats

 • Utmärkt!

 • Har ej tittat på svensk tv på flera decennier..

  • men youtube går bra?

 • Ww1 inte ww2

 • Mycket bra analys! Hur kan du inte ha fler subscribers?! 😱

 • Jag gillar årets julkalender. Tycker det är tråkigt att alla ska klaga hela tiden. Det är en mysig julkalender och PK-trams får man vänta sig av SVT. Roten till problemet här är att public service är skattefinansierat. Det är DET som är fel. Och det är det som måste beskämpas.

 • Det är inte ofta jag håller med dig Henrik, men då kan jag ändå se var du kommer ifrån det kan jag tyvärr inte här. Om public service är rödmålat eller ej låter jag vara osagt men tycker inte att årets julkalender på Svt är indoktrinering. Anledningen till att Rakel vill vara kvar i framtiden är snarare gott godis och rulltrappor än att en kvinna kan få ett jobb istället för att bara hemmafru (även fast det väl är en sanning och ett tydligt tecken på skillnad som uppstått de senaste 100 åren). Inte heller att klä sig som en farbror var det stora problemet år 1920, utan att beblanda sig med tjänstefolket. Jag har tyvärr ingen egen erfarenhet av just detta och vet ej hur stor frihet manusförfattarna tog i jämförelse med hur detta sågs på år 1920. När det kommer till nidbilden av den rike finns det absolut en poäng, men i julkalendern så ska vi heja på den delen av släkten som nu kan ta över hela elmarknaden och det skulle göra dem väldigt rika. Sen finns det klyschor om att den rika företagaren vill riva HVB-hemmet osv. Dels spekulerar jag i att Ernst kommer bli ”snäll” senare om än fortfarande rik, dels så är det ett tydligt narrativ genom allt vi konsumerar. Ja man behöver köpa Kalle Anka & c:o för att läsa om farbror Joakim, det behöver man inte med julkalendern, men det ser jag snarar en debatt om public service vara eller icke vara, en diskussion som skulle se likadan ut nästan oavsett vad Svt producerade. Jag tycker besvisligen inte likadant som de flesta som sett detta klipp, men jag sörjande förstå. Denna gång lyckades du inte få mig att förstå Henrik, mer än synen på public service i allmänhet men inte julkalendern i synnerhet.

 • Argumenten om att de "rika" gör samhällsnytta och står bakom innovation är inte alls helt glasklar, man skulle kunna hävda att motsatsen också är sann, att de inte betalar skatt, investerar på det som inte gynnar samhället i längden, och stävjar innovation som potentiellt kan utkonkurrera dem. Vi kanske inte är fulblodade despoter, men grader av det kan vi säkert besitta.

 • Kanske det viktigaste avsnittet hittills. Hoppas verkligen många konservativa ledare tar upp detta hyckleri. Snälla skrota sovjet-TV.

 • så många snöflingor här så vi kanske får en vit jul trots allt

 • Vore tacksam om du skippar bakgrundsmusiken när du pratar. Den är irriterande och lätt stressande.

 • Sett 20 sekunder.. lösning predika om en marknad som inte finns.....

 • SUCK!!

 • FAKTAFEL! Olof Thunberg gjorde en av rösterna i Regnbågslandet men det var Göran TUNSTRÖM som var upphovsmannen till Broster, Broster ... Nåväl, båda dessa familjer tillhör samma kulturadel och har samma vänstervärderingar så det spelar väl ingen roll för budskapet i detta inslag. Men jag vill att rätt ska vara rätt så att inte kultureliten kan såga HJs inslag för att det är fullt med fakta fel.

 • Märk väl att det tydligen var en fin och vit december år 1920 till skillnad från klimatförändrade 2020...

 • 'Ideologiproduktionen tvångsfinansieras inte. Finansieringen av public service via skatter är ett resultat av en demokratisk process. Det räcker med att titta på mediaklimatet i t.ex. USA för att förstå att vi behöver ett samlande media. Trots dess brister är ändå fortfarande SVT det medie som producerar bäst journalistik av alla i Sverige idag. Antagligen för att det inte fördärvats av marknadskrafternas logik som t.ex. CNN eller Fox news.

 • Adventskalendern är bara ett axplock av all MP/V/HBQT- propaganda som ständigt och nära 100%-igt smygs in i både de hembrända och de importerade sinnesdrogerna som körs ut i både Public Service och t.ex. TV4, men även DN ligger straxt över kvalgränsen. T.o.m. i fyrans progeram "Bonde söker fru" han man lyckats skaka fram en bonde som letar manlig fru. Det kan verkligen inte ha varit lätt..... Det stora mysteriet för mig i sammanhanget är hur t.ex. M och KD kunde rösta för tvångsskatter till Public Service. Maken till politisk naivitet och självskadebeteende har jag aldrig någonsin upplevt i svensk politik. Skulle sådant godkänts, skulle det samtidigt införts en lag om neutralitet i utbudet, med personliga hårda straff för överträdelser för de ansvariga personerna. Avgöranden skulle ske i allmänna domstolsväsendet och inte i någon nämnd vars ledamöter tillsätts politiskt, lika lite som att t.ex. hatbrott inte avgörs i några särskilda instanser i samhället. Det är ju inte organisationerna Public Service som bryter mot en sådan lag, det är personer, och ansvarsbilden skulle likna den som vi behöver återinföra igen för hela offentliga sektorn, nämligen "Tjänstemannaansvaret".

 • Nästa julkalender i public service regi hoppas jag för balansens skull vurma för nationalromantik, nationalism, stormaktstiden, vikingatiden, reformationen och alltsammans avnjuts till pepparkakor och punsch.

 • "Kommunism är dåligt, ingen rik har någonsin i modern historia försökt att påverka politiska beslut!" Ja, marknaden blomstrar ju under en pandemi som gör hundratals miljoner människor arbetslösa och snart hemlösa, antar att den fungerar som den ska.

 • Julkalendern? Aktivistkalendern mer troligt. Det är så uppenbart att de pushar Feministisk aktivism. Varför annars välja två tjejer som huvudroller som åker till just år 2020 då kvinnlig rösträtt infördes. Never mind att Män fortfarande inte hade allmän rösträtt. Män som vägrade värnplikt och eller var fattiga fick inte rösta. De fick allmän rösträtt först 1924.

  • Vi får väl se om SVT år 2022 spelar in en julkalender där en pojke åker tillbaka till 1921 och inser att kvinnorna får rösta men att han får välja mellan att dö i krig eller fråntas sin möjlighet att rösta.... År 1922 ändrades nämligen lagen om manlig rösträtt så att även män som inte hade gjort värnplikten fick rösträtt.

 • Det tråkiga är att vad man borde ta med sig härifrån; att antingen skall all ideologisk produktion tvångsfinansieras eller ingen helt faller ner i träsket att Ideologi X är bara dålig och ideologi Y är bara bra. Jag tycker det är rimligt att som Henrik framhålla att allt inte är så enkelt (även om den förståelsen inte alla gånger framgår så tydligt gällande meningsmotståndare). Vad alla, enligt mitt förmenande, borde ägna sig åt oavsett politisk utgångspunkt är. Hur fan bygger vi en värld där folk bryr sig om andra? Detta eftersom nästan ingen säger sig missakta eller skada "den andre" när man vid ritbordet skissar upp sin ideologiska hållning. Nationalism blir rasistisk chauvisnism om man inte gör det, socialismen blir förtryckande kollektiv av dissidenter, libertarianismen blir Krösus Sork-kapitalister som vältrar sig i "gåsleverpenslade grodlår" när andra svälter eller dör i diabetes pga för dyr medicin. Ingen av ideologierna måste dock av hävd hamna där. Det är lite olika grupper som faller offer (varför det också är meningslöst att ha en deathcount per ideologi) men varför skulle man få NÅGON att följa ens ledstjärna om man inte ens kan klara av att övertyga sin meningsmotståndare på annat sätt än "Just trust me bro"?

 • Har inte Sverige kommit längre än tidigt sjuttiotal med Ville, Valle och Viktor?

 • Det är lätt att vara socialist och kritisk mot kapitalism, när man lever av kapitalismens fördelar. Kommunism har väl aldrig fungerat. Som någon klok sade "Är du inte "röd" när du är femton år, så har du inget hjärta. Är du fortfarande "röd" när du är 35 år, har du ingen hjärna" Vi som vuxna och föräldrar måste agera som en balanserande vikt mot denna ensidiga propaganda. Ta diskussionen med barnen och visa på det orealistiska i det som barnen utsätts för. Det SVT och annan skattefinansierad media inte förstår, är att människor faktiskt kan tänka själva.

 • SVT är ett dåligt skämt

 • Jag brukar ofta lyssna på dig Henrik och håller ofta med. Men kanske inte fullt ut den här gången. Jag tyckte väl att julkalendern va bra i år. Vet inte om det är det som gör att jag blir mindre mottaglig för argumenten du lägger fram. Kan väl hålla med om att svt behöver jobba på att representera fler politiska synsätt. Men tycker att julkalendern mer fokuserar på nu och då. Tror inte heller att en media helt privatiserad skulle va mer objektiv.

 • Janten i mig har svårt för din narcissistiska stil, men en riktigt skarp analys. Tack!

 • Jag är så himla less på ordet "patriarkat". Det är missledande och bedrägligt att påstå att män är på något vis skyldiga till hur folket lever, när de som styr samhällets vänster-förfall i princip består av skrupelfria medlemmar av den ekonomiska och politiska samhällseliten. Finns det något könsneutralt ord vi kan använda istället? Plutokratin? Ogliarkatet?

 • På 1920-talet var skillnaderna mellan olika olika samhällsgrupper mycket större än idag på många sätt, inte bara inkomstmässigt utan även tillgången till utbildning var mycket olika eftersom all utbildning efter folkskolan var dyr för de flesta. Statarsystemet och kvinnolöner fanns fortfarande, vilka försvann på 40- respektive 60-talet. Det vore ju att romantisera att inte peka på de skillnaderna i en julkalender. Sedan innehåller ju julkalendern moralisk uppfostran av tveksam art och sakfel det kan inte förnekas.

 • Viktigt i princip, det du säger, men jag tror inte frivilligt ungar glor på svt. Alls.

 • indoktrinering

 • Bästa T-shirten jag sett sedan "vafan får jag för pengarna!?" tröjorna lanserades.

 • Jupp, detta är obligatosik tittning för min dotter på förskolan varje dag...

 • På väg in??? Wake up and smell the coffe!!!

 • Jag avskydde de mörka genompolitiska barnprogrammen som liten på 70-talet. Jag vill påstå att vi i alla fall minst undermedvetet såg igenom det redan då. De var ju emot allt som var skoj kändes det som. Men din spaning idag kring årets kalender framstår faktiskt inte som särdeles träffande om jag får vara så ärlig i hyllningskören här bland kommentatorerna. Ge den en chans. När de 24 luckorna är öppnade tror jag att vi fått veta att uppfinningsrikedom och entreprenörskap, utveckling och god samhällskritik har byggt vad som är gott i dagens samhälle. Lite godsägar- och brukspatronkritk kan vi tåla när det verkar vara din kapitalist och värdeskapande entreprenör som är den gode. Dessutom bör nog övervägas om inte referens till Thunberg och rättelsen av "barnhem" till "HBV" ska uppfattas som lite (själv)distans och ironi. Jag och dottern diggar den (hittills). /Henrik

 • Tack, för ännu ett riktigt folkbildande avsnitt, Henrik Jönsson. 😊👍 Apropå din t-shirt, så får man förmoda att Petter Larsson inte kommer att kräva någon royalties för citatet, givet att han håller sig trogen den socialistiska ideologin. 😜

 • Den här kanalen verkar svårt förtjust i att sparka upp öppna dörrar. Och alla fåren bräker glatt och medgivande.

 • Mina minnen av julkalendrarna på 70-talet var att de vanligtvis var tråkiga. De hade motsatt effekt på mig; jag blev allergisk mot vänsterpropaganda.

 • Bra igen där Henrik! Frivillighetens tidevarv måste ta vid!

 • Vad fan får jag? Vem fan kollar på SVT?

 • Köpte en tisha, för man ska ju hålla sitt ord... Men herregud, i nästa upplaga skippa citationstecken och legitimerande referenser i stil med "Medströmsmedia sa faktiskt att ..." (resonerar jäkla illa hos alla rimliga människor). Då köper man villigt en ersättningstisha! Iteration 2.

 • SVT är troligen borta innan 2030!?

 • Henrik Jönsson. En får gratulera till 78k prenumeranter. Snart har väll inte ens DN denna mängnd 79 k prenumeranter 🤭.

 • Då är frågan? Är det totalt bortkastad tid att titta på årets julkalender!?. Med tanke på mina erfarenheter av dagens samhälle så tror jag att jag struntar i julkalendern 2020.

  • Den var ganska spännande men fakta finns det inte mycket av.

 • Personligen är jag av uppfattningen att stor ekonomisk makt kan missbrukas lika väl som stor politisk makt. Det är inte sagt att alla globalistiska storföretag - eller dess ledare - är onda. För att citera den gamla slitna slagdängan: "Staten och kapitalet - de sitter i samma båt". Ta ett exempel: När vi har lagstiftande korrumperande politiker som säljer in serverhallar i sitt land, när stabil elproduktion saknas, och elbrist står och knackar för dörren, med skattelättnader på sagda elproduktion till företagen som äger serverhallarna, då kan man börja fråga sig vad för motkrav som ställs? Varför tas vissa kanaler ner från specifika videovisningssidor, när yttrandefriheten är viktig i nämnda land, där politikerna haft möten med serverhallarnas ägare? Är det sund konkurrens när små och medelstora företagare inte får konkurrera på samma villkor som de stora företagen? Vad kan man anse om ett land där politikerna helt plötsligt börjar se ner på småföretagarna, och börjar anamma tankar som "the big reset", där bl.a. äganderätten är i fara? Med detta - så kan man lika väl säga att stor ekonomisk makt och stor politisk makt gärna kan dra till sig individer som mer tänker på sig själva än vill samhället väl alla gånger, åtminstone med devisen att vägen till helvetet är stenlagd med goda intentioner. Därmed - som sagt - är det inte en garanti för att så blir fallet, men vi kan gärna se vår samtid faktiskt luta åt det hållet i många fall. Kanske det borde skapas lagar som stipulerar att företagande inte får gynnas olika genom politiska beslut - utan att alla får ta del av kakan? Kanske även att lagar skall skapas för att politiker inte får ställa krav på företag som går emot den egna lagen för att gynna företagen? Jag tror däremot definintivt inte på att man lagmässigt kan begränsa ett företag att växa över en viss nivå, som vissa andra vill (hence: kommunism).

 • "Ingen kan tjäna två herrar!" Intressant är att oljemiljardären Rockefeller (som skapade Agenda 21-2030) tjänar pengar på ALLA stolar! Jag blir så trött på hur lurade vi är! Googla på det engelska ordet "gullible"!

 • Nämen!? Råkade public service landa i en vänsterståndpunkt nu IGEN? Det är säkert en ren tillfällighet. Ni vet, de är ju opartiska. Det har de själva sagt!

 • Mysteriet på Greveholm + Tomtemaskinen + Jul i Kapernaum + Håll huvet kallt + Lasses Julkalender = Bästa!!! Däremot är det vidrigt att SVT ännu en gång manipulerar barn med sina hjärntvätt till åsikter. Sverige är så kört med hjärntvättade dumskallar som köper allt svensk media säger/gör och inte har förmågan att se igenom deras propaganda och agendor.

 • Längtar till val, så kan liberalerna äntligen åka ur riksdagen.

 • Den här pelle Jönsson en komisk figur

 • Fan va du faller för uppfinnarnisse kapitalist myten, kapitalister uppfinner inte saker, de äger saker. Steve jobs uppfann inte iphone, usa stat har finansierat utvecklingen av alla huvudkomponeter och sen har Apples arbetare utvecklat produkten.

  • @jeppep95 Just det. Nu blev du vuxen.

  • @Jagserdig Alltid han får cred för tidiga mac produktionen

  • Är du tolv år? Vad var det han uppfann?

 • Lol anser du att den ekonomiska och politiska makten inte är sammankopplade idag?

 • Vad heter låten och artisten @3:11? Känner igen den men klarar inte att placera den, blir galen.

 • Höjde ett ögonbryn efter några minuter in i avsnitt 1 då de lyckades ta upp avveckling av olja och kärnkraft, samt nämna Greta Thunberg. Tydligen så höll det politiska i sig. Känns skönt att jag inte lät oss plågas vidare. Förra årets julkalender var grym!

 • Gnäll.

 • Jag har inget emot balett men det är ett problem att Sovjet gjorde den obligatorisk. Jag har inget emot könsdysfori men det är ett problem att marxismen gjort queerideologi obligatoriskt och predikar att identitet måste handla om upplevd könsidentitet och inte individuell identitet eller annan gruppidentitet. Redan på 70-talet handlade julkalendrarna om ”hen”.

 • Du slår verkligen huvudet på spiken i den här videon Henrik!

 • Reflektion: hur många människor bestämmer över våra tv-program? Hur mäter man det i en tvångs-finansierad statlig television? Varför får inte marknadsprincipen styra? Varför ska vi tvångsmatas med förvirrad intersektionalitet, som bara ett fåtal (ca några tusen) individer är besatta av? Varför är alla svenskar så jäkla accepterande? Fattar de inte att ger konstgjord andning åt en liten, liten, liten klick "kulturarbetare" som verkligen föraktar dem och talar skit om Svenne Banan?

 • En bra översikt över den svenska socialismens mer eller mindre subtila underminering av Sveriges stat och kultur i ett jämnlikt samhälle. Så utjämnat som bara möjligt....

 • Dagens barn kollar väl inte på julkalendern. Mina e lite större men ingen av de kollar på tv. Så snart blir väl SVT klubben för inbördes beundran.

 • Det är lustigt att aktivistpropagandan alltid kommer ut så långsam och tråkig. Årets julkalender ser på ytan ut att ha jultema i gammalt hus på landet, men dialogen och förvecklingen går i ultrarapid. Jämförde genast med alla julkalendrars moder, Greveholm. Dess alerta dialog och generationskomik var bäst när den sändes, och står fortfarande på ohotat förstaplats. Årets woke-team har helt andra tekniska förutsättningar, men det hjälper inte om produkten genomskådas nästan genast. Tidsbytarflickorna spelar bra, deras kommentarer kan ibland vara lustiga, men det går lååångsamt. Alla pappor i alla barnprogram ska vara korkade, trots det är deras döttrar ändå smarta, det verkar ingå i genren. Sverige har aldrig brutit kol, vi har inget, och det var orsaken till den tidiga elektrifieringen, men det är väl för mycket begärt att rätt ska vara rätt. Rätt ska vara fel och fel ska vara rätt i aktivistlandet.

 • Jag tror det har motsatt effekt. När jag växte upp på 70-talet hade just de vänsteranstuckna barnprogrammen alltid en subtil ångestfylld klangbotten. Jag reagerade snarare emot än ville bli en dela av det. Jag sitter aldrig barfota i skräddarställning med virkade kläder och sjunger palestinasånger.

 • Jag låter inte barnen titta på SVT utan vuxet sällskap. Någon måste skydda dem från propagandan.