Så ska IDENTITETSPOLITIK styra VÄRLDSEKONOMIN

Publicerades den 19 feb 2021
Bör världsekonomin sätta identitet före kompetens? Detta anser allt fler globala investeringsinstitutioner och företag.
De senaste veckorna har allt fler tunga näringslivsaktörer börjat ställa krav rörande vilken etnisk bakgrund och sexuell läggning bolagsstyrelser bör innehålla.
Vilka krafter pådriver denna förändring? Är det en seger för demokrati och jämlikhet när företag tvingas rekrytera sitt ledarskap baserat på kön och sexuell läggning? Och vad blir konsekvenserna när samhället sätter identitet före meriter?
Dessa frågor tar jag upp i veckans video.

KÖP MIN T-SHIRT “Demokratins förgörare” här:
👕 bit.ly/2LaqAry
STÖTTA MIN VIDEOPRODUKTION:
----------------------------------------------------
🥇 Stöd mig via Patreon:
www.patreon.com/HenrikJonsson
📞 Stöd mig via Swish: 1234 12 75 02
🅿 Stöd mig via PayPal: henrik@henrikjonsson.com
FÖLJ MITT VECKOBREV:
💌 mailchi.mp/7f8b9bed9375/henrik
Innehållsförteckning:
00:00 - Intro
02:10 - Woke Företag
06:00 - Socialism 2.0
10:30 - Den långa marschen
17:15 - Näringslivets identitet
21:20 - Outro

KÄLL-LÄNKAR:
----------
Identitetspolitik öppnar en avgrund för företagen:
www.di.se/debatt/identitetspolitik-oppnar-avgrund-for-foretagen/?fbclid=IwAR1RUsKvIRSV0_ShbqdefXW-duSzfeXg2JhE1h3pcD6MiTPg1j2thqoT96M
Identitetstyrrani eller rättvisa:
www.svd.se/identitetstyranni-eller-rattvisa
Listor på svarta ägare är inte anti-rasism:
www.gp.se/ledare/listor-p%C3%A5-svarta-aff%C3%A4rs%C3%A4gare-%C3%A4r-inte-antirasism-1.41391785

Kommentarer

 • Svaga samhällen skapar starka ledare, starka ledare skapar starka samhällen, starka samhällen skapar svaga ledare, där är vi nu....

 • 14:17 Tror den titeln skulle bemötas med mer krav på ändring, då uttalet eller nedtecknadet av ordet "dvärgar" förmodligen kan anses ha något slags derogativ innebörd mot de som "identifierar" sig med den benämningen och därför riskerar bli förolämpade...

 • Jaha ! Så vad är "identitetspolitik " för ett ickeord ? Jag ser Orwell och Josef Conrad Mörkrets Hjärta ! Tyvärr ! Intersektionialitet ? Gendernormalitet ? Låter som Pavlovs hund ! Om jag skulle råka bo i Svartedalen i låt oss säga i Sävedalen ! Helt klart "racism " !! Ok då eftersom det skaver svårt så går det att byta till Vitedalen då typ !? Så går vi full circle och !! ? Kom igen !

 • Tummen upp som vanligt!

 • En bra affärsidé blir alltså för svarta, handikappade, homosexuella kvinnor att hyra ut sig som styrelseproffs. Bolagen kan bocka för inte mindre än fyra kvoteringskriterier samtidigt. Styrelsemedlemmen kan till och med lova att aldrig ha något att säga på mötena, bara sitta av tiden.

 • Allt har blivit politik, men vardör. Kommer vi få uttalade Neutrala företag. Ungefär som neutrala Sverige. Det går ju knappt att köpa en glass utan att det blir politik.

 • Hela poängen är vitt folkmord.

 • Namnförslag till konstfacks problem kan vara Bottenviken. Vad gör vi åt Svartahavet förresten?

 • Har svenska daghemsböcker kommit så här långt i anpassning till det nya "normal"? OBS kan ge obehaglig magkänsla för dom som inte hakat på "identitetståget" newtube.app/DissidentRightMedia/WXwiN3m senewss.info/slow/drSaqKWUpaiqn7I/video

  • Det finns dom som kan "bita ifrån" för att försöka räta upp skutan och inta rätt kurs: senewss.info/slow/do_XndWbn5nSrZU/video Om fakta finns och pekar åt ett håll varför villseleda med tyckande och känslor, Stark och intelligent kvinna, Candace Owens

 • Känner woke förespråkare ingen konkurrens från HK över huvud taget?

 • Kan du prata om överskottet på män i Sverige..

 • Nja Henrik, lite fel har du här. Provspelning bakom skärm har funnits till en symfoniorkester har funnits så länge jag kan minnas. Detta gör att i en modern symfoniorkester är den kvinnliga dominansen påfallande. Tjejerna är bättre helt enkelt under lika förutsättningar. Utfallet blir därefter. Vänliga hälsningar Micke från vår hemstad.

 • Lyssna på Yuri Bezmenov. Han förklarar vad subversion är för något. Sen kan man fundera på vilka intressen som tjänar på detta.

 • 21:21 Det saknas inte historiska exempel som vi kan lära av.

 • Strålande Henrik!

 • "Här ute till vänster", där fick han tänka till lite :)

 • A white suprematist at its finest. I’ve been watching your videos for over a year now and under the impression that your content has been moving from somewhat “impartial” and moderate to clearly conservative. I wonder if this move is driven by the need to please your “golden sponsors” who, funnily enough, are all men (and probably also white and heterosexual)?

 • Bäst!

 • Jag tycker att du är lätt intellektuellt ohederlig här vid flera punkter. Även om en del av din analys låter stringent missuppfattar du ju också (medvetet eller omedvetet) flera av de exempel du tar upp. För det första när det handlar om debatten om Vita Havet, så handlar det ju inte alls om huruvida man skall förbjuda en färg eller ej utan snarare (som Brown Island säger) en del i en större diskussion om tillgängligheten för minoriteter på de nordiska konstskolorna. Det andra problemet som du inte adresserar är ju också hur bristen på representation skapar en ide om kompetens. Det är ingen hemlighet att kvinnor systematiskt genom historien har ansetts vara mindre kompetenta än män av både biologiska och psykologiska pseudovetenskapliga orsaker. Bristen på exempelvis kvinnor i bolagsstyrelser skapar en kollektiv uppfattning och idé om att kvinnor ÄR mindre kompetenta att sitta i bolagsstyrelser. Att mena att detta perspektiv inte har relevans idag är konstigt att utelämna i din analys. Om det inte är så att du är väldigt selektiv i ditt urval förstås.

 • Litet ”Easter egg” med Quaalude-annonsen, eller helt oavsiktligt?

 • Vad kan gå fel? Köp guld och bitcoin för nu jävlar......

 • Bra analys. men betraktar du även monarkin som identitetsbaserad "kvotering" ? Eller finns det inget kompetenskrav på Statschefen?

 • På tal om maktstrukturer ... Henrik, du har en vana att peka finger till din ”publik”. Utan tvekan ett retoriskt inövat grepp men jag tycker inte det funkar. Upplevs som konfrontativt maktspråk/härskarteknik.

 • Henrik Du är superb i dina utlägg! Önskar nu enbart att alla som lyssnar på dina inlägg förstår vad som händer i det moderna samhället som helt kört av spåret samt begär en ändring till vad som en gång gällde för oss alla. Jag må kalla mig färgblind för jag har aldrig dömt någon från dess färg?

 • Är fullkomligt utmattad av klansamhället / identitetspolitiken där jag bor.

 • Who is John Galt?

 • Svarta havet då?

 • Den långa marschens faktiska konsekvenser bygger på konspirationsteorier förfäktas av den radikala, antisemitiska och alternativa högern i främst USA under begreppet kulturmarxism, vilket i sig bygger på identitetspolitik. Vill du verkligen in i detta träsk? Det finns ingen internationellt medveten, sammansvuren rörelse. Jag har alltid betraktat dig modernist och saklig debattör men vissa delar av inläggen senaste tiden slirar en aning i det identitwtspolitiska mörkret. Rätta mig gärna om du anser mig ha fel. För även om vi politiskt står långt ifrån varandra brukar jag uppskatta dina inlagor som intressanta och tankeväckande. Jag håller dock helt med om att kompetens och meriter ska väga tyngst, men kan tänka mig vid att lika komptens/meriter prioritera det underrepresenterade (det är bra med spridning, olikartade erfarenheter och perspektiv). Kvotering tror jag inte på alls. Jag har blivit inkvoterad och det känns inte alls bra att bli. I mitt parti kan syns direkt, på lokalt plan, konsekvenserna av det identitetspolitiska vanvettet när den dragits så långt att kompetens, meriter och utfall är av ointresse framför identitet och kompisgrupper. Idiocracy är här och jag ser dystert på framtiden.

 • Du nämner hur negativt det är när man väljer ut efter identitet istället för meriter och hänvisar t.ex. till det fallet med "blind audition" och drar paralleller till feudalsamhället där blodsband istället för meriter leder till makt. Samma analys gör du inte på det kapitalistiska samhället vi lever idag där familjens rikedomar ger dig större chans att lyckas i livet. Om din far är VD med hög lön så är det större chans att du har rätta förutsättningar för att hitta ett högt betalande jobb. Kontakter och bra ekonomi tenderar till att skapa bättre utbildade personer. För om vi ska vara konsekventa så måste vi erkänna att det finns dolda talenger bland arbetarklassen som inte får chans p.g.a. rådande maktstrukturer på samma sätt som det fanns tolda talanger hos de livegna. Vad är din åsikt här, henrik?

 • Du glömde bekvämt nog att nämna ett ord av Frankfurtskolan som faktiskt la den absoluta grunden för det vi idag kallar kulturmarxism. Antar att det beror på att de som var involverade i denna rörelse samtliga bar kippa. Lite fegt, Henrik. Annars bra video.

 • Den långa marchen genom institutionenerna var väl ändå myntad/påkommen av Antonio Gramsci..?

 • för 1 timme sedan Information EN FARLIG SOPPA När man kokar en soppa på fläsk och nötkött då flyter flottet upp till ytan. Samma förhållanden gäller det när kokar är en samhällssoppa. Flottfläckarna lägger sig på ytan och breder ut sig sig. Vi ser dem varje dag i media. Politiker och direktörer och andra maktmänniskor som beviljar sig enorma löner och pensioner och avgångsvederlag och bonusar för dåligt utfört arbete samtidigt som de manar arbetare och lågavlönade att arbeta mer för lägre lön, allt för samhällets bästa. Eftersom det inte finns någon hålslev att skumma av med återstår det att ställa en fråga till flottklumparna som flyter omkring däruppe. Hur tror ni att ert beteende påverkar moralen hos er som vistas i den magra delen av soppan? Och som bär upp er och försörjer er? Och får betala priset för alla inskränkningar och försämringar som krävs för att ni ska kunna breda ut er däruppe. Antagligen bekymrar ni er inte alls över det eftersom ni inte vet vad moral är. Men kom ihåg! Om vreden växer därnere kan soppan börjar koka igen och då sprickar flottklumparna sönder och löser upp sig i atomer. Min Signatur : "GAMMAL ARBETARE".

 • Det ända som är bra med företag som går woke är att man sparar pengar 😁

 • Liberaler som bekänner sig till denna postmarxistiska nyvänster och dess maktordningsanalys - och det är många som kallar sig liberaler i Sverige som gör - kan känns sig blåsta. När det här är uppfyllt och genomfört, när ras- och pigmenträknandet är färdigställt och med tvång kvoterat med lika utfall mellan alla identiteter i makt och representation, då är det alldeles strax plånböckernas tur. För det kommer i längden bli ohållbart att argumentera för att ekonomisk frihet skall råda när all makt och representation med tvång är likställd och utjämnad. Den nya postmarxismen, som även liberaler luras att bekänna sig till, banar alltså vägen för en kommande återgång till en genomsyrande traditionell marxism/kommunism...

 • Fullkomligt briljant, som så ofta. Jag märker också att din ton inte är så lättsamt raljant som den kan vara, och jag tolkar det som att du är uppriktigt oroad för något som är så stort att vi inte längre kan kosta på oss att skratta åt det. Jag mådde lite illa av att se just denna film, just för att den är så på pricken i sin beskrivning av något som har gått alldeles för långt, för länge. Emellanåt kan jag skratta åt saker med tankegången "funny because it's true". Nu blir jag orolig och deppig, fast av samma skäl - "depressing because it's true". Jag har dock en kompletterande kommentar beträffande begreppet identitet. Tyvärr verkar det som att woke-terminologin har letat sig in även i din vokabulär, för jag skulle önska en djupare analys av begreppet identitet. När du säger att du inte är intresserad av identitet, så tror jag dig inte en sekund. Du är självklart intresserad av identitet - men inte woke-kulturens kollektivistiska identitetsmarkörer, i form av just hudfärg, etnicitet, kön, sexuell läggning m.m., och att dessa yttre markörer skulle för- eller nackdelar socialt och karriärmässigt. Både du och jag är starka klassiska liberaler, och det innebär att vi också är intresserade av identitet - men på en individuell nivå, baserat på en personlig och meritokratisk dynamik. Jag skiter i din hudfärg, ditt kön eller vem du knullar med. Däremot vill jag veta vem du är, om du är att lita på, vad du kan tillföra i en vänskap eller en yrkesmässig relation - kanske både och. Med andra ord - jag skulle vilja se samma film, men också med en djupare analys av begreppet identitet, samt ett ifrågasättande av nämnda woke-kulturs användande av begreppet identitet. Vi måste ta ordet tillbaka. Då skulle denna film bli fulländad. Med stor respekt och uppskattning för ditt oerhört viktiga arbete.

 • Ännu en klockren analys. Tack!

 • Meriter och kompetens åsidosätts eftersom dessa diskriminerar människor och ger dem olika värden.

 • Tja, feministisk snöröjning.. Vi vet vilka som kommer på sånt.

 • senewss.info/slow/bc3bj5BkrcnajZU/video

 • Intressant paradox när man sägs slå ett slag för "jämlikheten" (eller vad man nu skall kalla det) men samtidigt diskriminerar mot faktiskt kompetens. Kompetens - den enda egenskapen som tar noll hänsyn till identitet och är således den mest neutrala egenskapen vi har. Den duger alltså inte längre i "jämlikhetens" värld.

 • Tack Henrik! Nu vet jag vad identitetspolitik är. För ett gäng år sedan gick vår lagerchef Kjelle runt och satte upp regnbågsfärgade dekaler där det stod att alla skulle respekteras oavsett ras, hudfärg, religion och sexuell läggning, men det stod ingenting om kön. Vi undrade vad fan han höll på med. - Jag tycker inte bättre om det här mer än ni, men jag kan plocka era order så får ni gå och sätta upp de här blev svaret. - Nej tack sade vi. Jag gick in på orderkontoret och gjorde vår kontorschef Berith uppmärksam på att det inte stod ett ord om att vi eller våra kunder skulle respektera henne. Hon beordrade stopp på verksamheten. Bilar och truckar stod stilla i flera timmar medans hon ringde huvudkontoret. Senare på eftermiddagen gick vår lagerchef och rev bort alla dekaler och verksamheten kom igång igen. En vecka senare kom nya dekaler och där stod det även kvinnor. Det där med politisk åskådning är väl fortfarande tabu på det företaget, men att de ovannämnda och jag redan då röstade SD talade man tyst om

 • Mycket viktigt inlägg, Trump är den enda som står upp för dessa värden i den politiska sfärens elit. Därav allt hat mot honom och hans person.

 • Identitet er BRA. Det er derfor nasjoner eksisterer. De gjør det fordi det ER forskjell på folk og fordi like barn leker best. Dette er ikke identitetspolitikk. Det er globalisme ment for å splitte nasjoner, slik at store korporasjoner får mer makt. Den rettes spesielt mot hvite, fordi disse ennå har en for sterk identitet og styrke sammenlignet med andre. Det er ganske enkelt helt vanlig splitt og hersk. Til nå har svensker vært lettest å lure med dette tøvet. Men nordmenn er ikke langt bak.

 • Henrik, eftersom ämnet lär dyka upp igen, kan du inte även peka ut de övriga aspekterna av identitetspolitiken, utöver dess rötter i marxism? Den är också kraftigt präglad av en motreaktion till kolonial och viktoriansk kultur. Då svenskt samhälle och kultur har betydligt starkare rötter i lutheranskt bondesamhälle (och sedan påtvingad sosse-modernism) gör iaf att de identitetspolitiska förklaringsmodellerna är än mer galna att applicera på Sverige. **Tips till framtida videos** :) Sociologin har kantrat totalt i det här landet. Vi skulle behöva folklivsforskare som gör motstånd och förklarar hur det egentligen ligger till.

 • Det är väl hos "identitets(vänstern)" vi hittar de största "rasisterna" som bönräknar och klassificerar människor strikt och hårt efter hudfärg, ras, religion, hårfärg, kön och läggning mm. Man skulle väl kunna karaktärisera och sammanfatta de som ifrågasätter identitetspolitiken med frågan ".. har du slutat slå din fru ?.."

 • Att lära av historien är inte vänsterns starka sida 🤣

 • Bra. Jag skrev om detta otyg nyligen katerinamagasin.se/foretagare-forsvara-sverige/

 • Snälla, ta upp de onödiga och riskabla (och kanske obligatoriska) giftsprutorna någon gång.

 • Intressant att få en överblick över intersektionalitetens teoretiska grund. Det verkar som de blandat marxism med rasism för att bygga ihop sin egen teori, som olyckligtvis inte har så mycket att göra med hur världen fungerar. Men enligt mig har en fruktansvärt rasistisk bas där man enbart bryr sig om ytliga attribut som individen ej själv styr över. Hur man inte kan se hur pass mycket bättre vi har det i dag jämfört med 2-3 generationer bakåt måste vara det absolut sämsta betyg vårat skolsystem kan få.

 • Uppgiftsorienterad mångfald och utbildningsrelaterad mångfald gynnar kreativitet och innovation. Köns- och etnisk mångfald är antingen negativt eller inte alls korrelerat med kreativitet och innovation. Så sammanfattas den ganska stora mängden psykologisk forskning som gjorts på mångfaldens relation till innovation och kreativitet fram till 2015, i handbook of personality and social psychology av American Psychological Association. Tips att läsa avsnittet "Group composition in terms of diversity." s 12-14. psycnet.apa.org/record/2013-35882-002 Avsnittet går också djupare in på mångfaldens dynamiska roll för kreativitet och innovation än vad min otroligt korta sammanfattning ger sken av.

 • Intersektionalism påminner om utilitarismen, som är en märkligt distanserad och omänsklig filosofi.

 • I am going to not just bookmark this video but send it to everyone I know. This is THE ABSOLUTE BEST explanation I’ve seen of how the new religion of Identity Politics is, like cancer, consuming our brains and societies. Thanks you so much for this, I wish I could speak Swedish to understand you without the subtitles, but I still made sure to read all of them. It is indeed the new socialism, regrouped around a new concept, not economical based but society (and feelings) based? We can only pray it will fail like the economic based socialism, because people are individuals. Ps: interesting note about the blind auditions. Will research further on that. Looks like affirmative action, it didn’t render the results it was meant to.... Ps2. I hope this video isn’t taken down by the IP/woke mob!

 • Som ett mycket förnuftigt citat jag hörde en gång löd: ”När du får kritik för något så betyder det inte automatiskt att du blir kritiserad på grund av din sexuella läggning eller hudfärg. Det kan faktiskt vara så att du får kritik för att du är en idiot.” Med andra ord, bara för att du är av annan etnicitet eller sexuell läggning och får lite kritik och därav direkt hänvisar till ”samhällsmässigt förtryck” eller ”strukturell rasism” för att du blir kritiserad, så har det absolut ingenting att göra med dig som person utan det handlar snarare om de idéer och åsikter du framför. Känner att denna går att koppla rejält till det pk-trams som infekterat västvärlden på sistone.

 • En av dina bästa videos, otroligt bra!

 • Så identitetspolitiken kommer att förstöra hela västvärlden , men asien klarar sig där är dom förståndigare

 • Jönsson imponerar. Jag kan inte se detta idékomplex som annat än ett tecken på en kanske oundviklig degeneration av den mest framgångsrika av alla kulturer någonsin, vår västerländska kultur. Kan denna destruktiva utveckling stoppas? Just nu står det och väger. Kanske var presidentvalet i USA "the Tipping Point".

 • 👍👍

 • Här skjuts pk-sverige i sank med råge! Underbart!

 • Bäst för etniska svenskar att skapa företag, för inom kortframtid kommer vi alla vara oanställbara.

 • Äntligen ska vi få underkasta oss nya religioner och kulturer, det kommer att rena de Svenska folksjälen och göra de Svenska kulturmarxisterna väl...att äntligen få uppleva riktigt förtryck...själv tänker jag se på från behörigt avstånd allt medan dom Svenska byarna bränns ner

 • Svenska framgångsrika entreprenörer har länge anklagats för att vara rasistiska, när utgallringen av vem man ska anställa i själva verket baserats på kapitalistiska principer. D.v.s., den som anses bli mest lönsam anställs, även om denne skulle råka vara lila, komma från en annan planet, tycka om att ha sex med igelkottar, och tro på flygande grisar. M.a.o., så länge pengarna rullar in är identitet irrelevant. Denna era tycks nu tyvärr vara över.

 • Intressant video! Dr. Gad Saad och Dr. Jordan Peterson har lagt ut videoklipp på You Tube om det vansinniga och farliga i det postmoderna tänkandet.

 • Blind auditions är bra sätt att få bort ojämlikheter, och du kan nå den slutsatsen med intersektionalitet. Det här är ett exempel på för och mot argument i ett.

 • the long marsch through the institutions som det egentligen heter av Rudi Dutschke är enbart en extremt liten del och inte ens själva verktyget. det är produkten skapat av det riktiga verktyget. KGBs psyop verktyg som heter ideological subversion. long marsch through the institutions är enbart vad som sker i första steget. och det stannar absolut inte där. demoralisation i sverige och västvärlden i stort är över för länge länge sen, vi är tom förbi nästa fast destabilization. vi är någonstans mellan slutfasen och början på crisis. det skrämmande är vad som kommer sist. normalization. the new normal. USA som kommit längst skulle jag säga precis påbörjat sin crisis fast i och med joe biden som är kinas och rysslands puppet. vissa tom skulle kalla det normalisation då att installera en puppet goverment ingår i sista fasen och försöka normalisera det nya politiska klimatet och tvinga in folk att acceptera det. jag tror inte riktigt det utan det joe biden är till för göra är helt enkelt trigga inbördeskriget i usa med sina polariserande och konfliktsökande executive orders och politik underblåst av demokraterna (som är helt infiltrerade av dessa useful idiots). USA förlora denna kamp mot kommunismens ideologiska krigsföring när McCarthy förlorade och blev disgraced av ideologerna bakom. när inbördeskriget börjar närma sig sig klimax. det är DÅ ryssland kina och iran agerar. samma process håller på ske i varje europeiskt land och australien och nya zealand. bara vi är ett par år efter. för de som är intresserade och inte bara ryggmärgsreflexmässigt avfärdar allt så sök på yurij bezmenov på youtube och fortsätt sen med vasili mitrokhin. finns fler whistleblowers och defectors för de intresserade. om man slutar se organisationer som bilderbergruppen, trilaterala kommissionen, council on foreign relations(som står bakom trilaterala kommisionen), world economic forum, the forum of young global leaders (WEF står bakom) och liknande som NWO, illuminati, shadow cabal (hi times!) och liknande medvetna illvilliga lömska och mordiska konspiratörer som är ute efter förstöra mänskligheten och ISTÄLLET ser dem som ideologically possessed useful idiots som yurij bezmenov förklarar så kommer det passa in otroligt mycket bättre i verkligheten och vad som hänter på det geopolitiska planet. det handlar om att få folk tänka på ett visst sätt som ger som enda konsekvens exakt det som hände i sovjet och kina. och det är vad som händer ju fler som blir subverted genom ideological subversion medelst marxism, postmodernism eller de div. woke theories som utvecklades ur PM som drivmedel. DET skapar förutsättningarna. inte medvetna konspiratörer. eller. de riktiga konspiratörerna är snarare Putin, Xi Jinping och Khamenei. inget annat. konspirationsteorier och dess förespråkare är enbart useful idiots som omedvetet jobbar för smeta på de löjligaste konspirationsteoriernas konnotationer även på riktiga konspirationer så att vanliga människor tycker detta är exakt lika löjligt och overkligt och gör det helt omöjligt för dem se skillnad på dem. får se hur länge denna kommentar får vara kvar.

 • Kanske både ditt viktigaste och för tiden mest provocerande inlägg hittills 😱🙀👽

 • Tjena Henrik, jag märker att du har feltolkat intersektionalistisk analys med ditt exempel gällande en hypotetisk mörkhyad kvinna inom ett företag, vilket är ett helt normalt misstag att göra. Primärt skulle jag vilja skilja på akademisk diskurs och vardaglig diskurs, när man diskuterar förtryck på ett socialt och samhälleligt plan, är det något annorlunda än vad ett företag internt ska göra. Det handlar det oftast mer av vad exempelvis, vissa konsulter lyckas sälja in hos en styrelse, snarare än någon faktisk medförande effekt, av policyändring. exempel: en mörkhyad kvinna kan både utstå förtryck, i egenskap av att vara kvinna och/eller svart, huruvida intersektionalitet tolkar detta är kopplat till analysen av förtryck, INTE för att komma fram med en lösning. Så när ett företag tar in någon woke-konsult, som försöker anamma ett akademiskt verktyg, för att skapa policy, blir det jävligt lätt fel.

 • Hatet mot socialismen(en yang till sin yin, eller tvärtom) har tydligen inga gränser, det får en till exempel att bortränga faktumet att med social ingenjörkonst, kunnat byta ut klass till duglighet och rätt attityd, "inga styvbarn och inga kelgrisar" som det en gång sas, något som kapitalismen självt inte klarade av på egen hand, varför Sverige var fattigt. Din poäng kanske är att socialismen till slut delade upp samhället i två, kelgrisar som får allt utan någon ansträngning, och styvbarn som hånas för sitt slit. Några andra premisser som jag stör mig på är, idén om att kompetens som något självklart i alla våra relationer (däribland affärs-), att vi skulle vara rationella till den graden att vi överstiger våra egna tillkortakommanden och biases när vi gör våra val, att kompetens (när andra faktorer räknas in) har som regel hittat sin väg till möjlighet. Läs gärna om lady Elizabeth Butler, och vad hon har varit med om, det handlar egentligen inte så mycket om rasism utan mer om ingrupp och utgrupp och hela den dynamiken, det kvittar faktiskt vem som står utanför. Kompetens förstår jag på två olika sätt, ena har göra med inneboende förmågor och färdigheter (om de får utrymme att blomma), de andra har göra med positionering i den sociala kontexten, vilken typ av förhandlingskraft man för ett samarbete, gäller det lönerarbete/kapital, stad/land, introvert/extrovert, etc (låt din kreativet får löpa fritt, chansen är stor att du hittar något). Apropå företag som följer ideologiströmningarna, när har det inte varit sant, fairtrade, ekologi, klimatneutralitet, könsfördelning, listan kan göras lång. Rent ekonomiskt så lönar det sig faktiskt att även symboliskt visa de konsumenter som inte delar din profil, att de också har en självklar plats i strävan efter "lycka". Med Biden och Harris i makten så lär vi få en och annan självrannsakan, men om vi vågar acceptera vårt eget mörker så kanske vi kan komma ut med en riktig plan på hur vi kan skapa en större ingrupp (jag tänker globalt, men framförallt här hemma i Sverige) än vad vi tidigare har gjort oss bekväma med.

 • Skrämmande att vänsteridéer börjar bli så vanliga bland folk som styr företag. Det kommer bli en dyr läxa för aktieägarna och de anställda.

 • 😊

 • Jönsson försvarar omskärelse men vägrar bo med Eritraner & Turkar

 • Svenskar börja tänk kollektiv, alla andra gör de. indualister kommer alltid förlora i ett kollektiv spel, sluta vara så rätt och för en gångs skull stå upp för dig och dina egna

 • Det Henrik beskriver så bra här är en totalitär rörelse där det bara ska få finnas en sanning. Deras. Den här företeelsen måste bekämpas. Jag har mött det här många gånger i universitetsvärlden. Det är verkligen skrämmande. Tack för bra video Henrik hälsningar Johan Romin.

 • Din analys är ytlig och selektiv. Och när du börjar din video med att säga att du löper större risk att bli utkvoterad pga... pga.. ? jag vet inte vad, då börjar vi i fel ände. Om du tänker att produktionsmedlen (eller myndigheter, skolor, allehanda institutioner) inte styrs av människor som har sina fördomar (som alla har), så har du fel. Om inte vissa människor hade blivit inkvoterade (kvinnor, handikappade, utlandsfödda..) så hade det tagit så mycket längre tid för dem att komma in i arbetslivet. Jag har en skyhög kompetens, och de flesta jag känner också ("trots" utländsk härkomst) och ändå fick jag aldrig komma till arbetsintervjuer. Halva min kompisstyrka var i samma sits. Varför skulle någon ge mig ett jobb som engelsklärare när jag tydligt inte tillhör rådande norm om vad en engelsklärare ska heta? Det är ok för engelsklärare att heta Andersson men inte Rivera... Lägg av med att försköna och minimera det som faktiskt är ett problem för många. Du kommer aldrig att bli utkvoterad, så vad är du rädd för?

 • Tänk om kompetens fick vara fokus i jobbsök. Det hade underlättat för mig som akademiker. Det hade underlättat för både mig och HR, slapp vi ödsla tid och pengar på att begripa sånt som inte är lönt eller omöjligt att begripa. Jag kan dra några exempel. Jag fick högt resultat på logiktest, långt över deras genomsnitt. Då djupanalyserades jag i personlighetstest med frågor om ledighet, sjukdomar, krav på arbetsmiljö etc, allt för att med olaglig grund sortera bort mig. De som ska värna om att jobba mot diskriminering och lyfta kompetens gör nu motsatsen. I en annan jobbsökarprocess sorterade jag bort för att jag hade för hög kompetens för det jobb de själva föreslagit. Deras magkänsla sa att jag inte skulle passa. Verkar solklart att de ödslade timmar av min tid bara för att de redan valt vilka de ville ha. Jag tror inte jag är ensam om att bemötas av inkompetens och dålig språkförståelse i de kvoterade statliga myndigheterna. Nu under dessa tider går knappt få tag på de ansvariga personerna som har kompetens och mandat att besluta i viktiga frågor. De har ersatts av callcenters med inkompetent svärande personal som ska serva arbetslösa välvilliga akademiker som jag. Kompetensen är bara värd något för de som har de rätta sociala kontakterna. Det är så illa att allt annat blir bättre.

 • Hur länge innan HJ inser att detta inte är en bugg utan en feature? 🙈🙉🙊

 • Konsekvenserna när man sätter identitet före meriter är det vanstyre vi har i Sverige idag. En inkompetent Regering som delegerar all styrning och ansvar i en pandemi till en lika inkompetent Folkhälsomyndighet som nära på haft fel i precis alla sina analyser och avgörande beslut och skylle misstagen på befolkningen. För att inte tala om samhällsutvecklingen sedan hösten 2015 och åren dessförinnan.

 • Det kommer att bli långa 4 år med Biden och Harris 😕

 • Har du en engelsk version av denna videon?

 • Det handlar om det gamla divide and conquer. Inget annat.

 • Är det samma kostym som du hade under Ebba intervjun jag ser ^^?

 • Håller vår värld på att begå kollektivt självmord? Eller har den mänskliga hjärnans evolutionsutveckling nått sin topp - för att nu hastigt gå i regression?

 • Galet bra bildkvalité! Antingen är kameran ny eller så är du renderad i unreal engine 5.

 • Det globalistiska investeringsföretaget BlackRock tillhör den sammanslutning av oligarker som använder det amerikanska Democratic Party som marionett för att kontrollera den amerikanska politiken. Utåt använder sig man därför av en "woke" retorik för att stärka motsvarande "vänster-rörelser" vilken man behöver för att hålla detta Democratic Party vid makten! Med någon egentlig "woke" övertygelse har det säkerligen inget att göra! The Biden Oligarchs Secretly Running America: senewss.info/slow/nbjYmLFkmrqXgsQ/video

 • Intersektionalism = fascism i ny tappning. Eller helt enkelt galenskap!

 • Obs att endast västerländska företag ägnar sig åt identitetspolitik. Givetvis applåderade av Kina. Samtidigt som dessa företag outsourcar sin tillverkning (t ex Iphone) till Kina. Så vad handlar woke/cancel culture/identitetspolitik egentligen om? Psyops?

 • Den var ju sådan snack om fotbollslandslaget att det var för många vita..))

 • Där är ett hälsocenter i Malmö som nu ska börja rekrytera människor med utländsk bakgrund, bara för att de tror att kunder med utländsk bakgrund vänder vid dörren då de "bara" ser svenska människor som jobbar där. Nu siktar man efter att rekrytera någon med muslimsk bakgrund, bara för att kunden ska känna sig "hemma" eller "välkommen". Chefen nämnde även att det kan vara bra ifall de kan prata samma språk. Protest kom då från en anställd som ansåg att kompetens är viktigare än var personen kommer ifrån. Detta i samma skede som de hade försökt ny anställa någon så kom det endast "människor som såg svenska ut". Nu vill detta företag kämpa emot detta och försöka söka efter personal med utländsk bakgrund. I slutändan så går man från att alla kan söka, till att nu är bara vissa välkomna att söka. Då diskriminering inte fanns så har man själv skapat det nu, och det emot "svenskar". Men är detta då rätt? Men detta verkar man tycka vara helt korrekt och enligt en linje som Sverige vill gå.

 • Mycket bra video. Identitetspolitik är det största problemet med vänstern idag!

 • Identitetsvänstern förtjänar Nordkorea!

 • Problemet med västvärlden idag är att vi hade det "för bra" och för många människor har för lite att göra om dagarna mer än att tycka synd om sig och där med skylla sina egna misslyckanden på en boggi man aka IDENTITETSPOLITIK eller genus forskning detta kan enbart leda åt ett håll och det hållet är ett förfall likt romarriket

 • Mycket bra, stort tack! 👏🏻👏🏻👏🏻

 • Skönt att vara egenföretagare.

 • Allt är Socialismens fel! Det som inte har med socialism är kommit fram på grund av att Socialister vill ha det så! Är något bra som kompetens beror det på den Libertarianska överlägsenhet att skapa kompetens! Här Henrik Jönsson tappar du kvalitet på din analys! Det finns många tokigheter som aldrig skulle behvöt se dagens ljus! När din analys är utbytbar socialistutväckng! Så är det inte Sosialism diskutionen utgår ifrån utan en Monopolistisk Statskapitalis med en Politbyrå som högsta instans, även kallad Slalin Marxistisk Kommunism! Att den saknar Kommunism och Socialism och i sin form påminner väldigt mycket om vanlig ohederlig Fascism! Om målet för en libertarian är kontroll genom destabilisering Woke är grejen! Woke är en väldigt bra sak för en maktelit att bibehålla den en stund till!

 • Medeltiden 2.0

 • Väst kommer att köra in i planket med värdegrund och genus ...Under tiden i Kina ... -håll i min öl 🍺™️

 • Du tar upp dagens viktigaste fråga!, Hur ska vi överleva den katastrofala identitetspolitiken utan att helt gå under som mänsklighet?

 • Jag minns 90-talet, då många borgerliga sympatisörer, efter kommunismens fall i Östeuropa, uppträdde som att man hade "vunnit" slaget om ideologierna även här i Sverige. Men istället för att då lägga ner VPK, vilket borde ha varit det naturliga.. Så strök istället Gudrun Schyman och co., "K":et ur partiförkortningen, och så körde de sin ideologi vidare, genom att byta ut klasskampen emot könskamp, och dylikt. I nutid kan man konstatera att det är förfärligt vad denna "nya version" av kommunismen har landat i idag,. Det är därför ett så viktigt arbete du gör, Henrik Jönsson, när du belyser för borgerliga sympatisörer att kraftmätningen mellan ideologierna fortsatt är långt ifrån avgjord.

 • Jag tycker videon framställs som ett snöbolls argument. Exemplerna är selektivt utvalda och indränkta i fina ord för att konfirmera och legitimera tittarens egna bias.

 • kommunism = alla ska ha det lika förjävligt

 • Identitetspolitik - medelmåttornas revansch.

  • Så de kan ligga kvar på soffan ... jobba får någon annan göra